Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Οι μετοχές δεν είναι τζόγος
Οι μετοχές δεν είναι τζόγος
2591 Ημέρα/ες πριν 0 σχόλια Κατηγορίες: Χρηματιστήριο-Επενδύσεις Ετικέτες: Investorblog, ΧΑΑ. επενδύσεις
Το 1999 οι Έλληνες έμαθαν από πρώτο χέρι το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το χρηματιστήριο. Τους προσέλκυσαν οι συνεχείς αναφορές των ΜΜΕ και η αίσθηση πως όποιος συμμετείχε λάμβανε εύκολα, γρήγορα και σίγουρα κέρδη. Γνωρίζουμε πως η συνέχεια τους διέψευσε. Τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρηματιστήριο υποχωρούσε μέχρι το 2003, συνειδητοποίησαν πληρώνοντας βαρύ κόστος, πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Κατέληξαν, πως το χρηματιστήριο είναι ένας χώρος εφάμιλλος με αυτόν του ιπποδρόμου και των καζίνο.


Η αλήθεια για το χρηματιστήριο είναι διαφορετική. Ό, τι κρύβει κινδύνους, δεν είναι απαραίτητα τζόγος. Εξαρτάται από το πως το αντιμετωπίζει κανείς. Αν εσείς “παίζετε” με τις μετοχές αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα ένα ακόμα παιχνίδι. Οι μετοχές αποτελούν ιδιοκτησία πραγματικών επιχειρήσεων. Η διαπραγμάτευσή τους και η περίεργη έως ακατανόητη μεταβολή των τιμών τους δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα.


Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις προσφέρουν κέρδη στους μετόχους τους. Κάποια από αυτά παραμένουν στις εταιρείες και επανεπενδύονται, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό επιστρέφεται ως μέρισμα. Για να ζημιωθεί κάποιος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είτε θα πρέπει τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης στην οποία επένδυσε τα χρήματά του να επιδεινωθούν, είτε να αγόρασε τις μετοχές της σε υψηλή αποτίμηση. Αν είσαστε κουβαρντάδες και πληρώσατε πολλά περισσότερα από αυτά που αξίζει μια μετοχή, τα μερίσματα που θα λαμβάνετε θα είναι ελάχιστα. Αν δε βρείτε κάποιο περισσότερο κορόιδο από εσάς να τις ξεφορτωθείτε, θα μείνετε με αυτές στο χέρι και την αξία τους να φθίνει.


Αντίθετα, εποχές σαν τη σημερινή είναι κατάλληλες για την αγορά μετοχών. Οι μερισματικές αποδόσεις πολλών εταιρειών ξεπερνούν κατά πολύ την μηδενική απόδοση των καταθέσεων. Ο πραγματικός φόβος ενός μετόχου πρέπει να είναι κατάσταση της εταιρείας στην οποία επενδύει και όχι η πτώση της αγοράς ή της μετοχής της.


Και πάλι η διαδικασία της αξιολόγησης των μετοχών δεν είναι εύκολη. Η μερισματική απόδοση αποτελεί μια μικρή ένδειξη για το πόσο αξίζει ή όχι η αγορά μιας μετοχής. Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και τα αποτελέσματά τους μπορούν να μεταβληθούν ραγδαία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Παράλληλα, οι ισολογισμοί δεν αποτυπώνουν πάντα με ακρίβεια τη πραγματική κατάσταση των εταιρειών. Δεν είναι λίγα τα λογιστικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι οι μετοχές δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα τζόγο.

RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

 http://dimknaf.capitalblogs.gr

 

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια