Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Ποτέ σε μια μετοχή!
Ποτέ σε μια μετοχή!
2549 Ημέρα/ες πριν 0 σχόλια Κατηγορίες: Χρηματιστήριο-Επενδύσεις Ετικέτες: ΧΑΑ, επενδύσεις, χρηματιστήριο

Το να υπάρχει μεγάλη διασπορά σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, για αυτό εφαρμόζεται και συστήνεται από όλους τους ειδικούς της αγοράς. Για παράδειγμα, ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει διαφορετικές μετοχές από διαφορετικούς κλάδους είναι απίθανο σε βάθος χρόνου να εμφανίσει ζημιά αν οι κινήσεις είναι προσεκτικές από το διαχειριστή του. Αντίθετα, μια και μόνο μετοχή δεν είναι καθόλου δύσκολο να μηδενίσει από μια πτώχευση.


Κάποια στιγμή που το χρηματιστήριο θα αρχίσει να παίρνει πάλι την ανηφόρα, θα υπάρξουν κάποιες μετοχές που θα ηγηθούν της ανόδου και θα δώσουν μεγάλες αποδόσεις. Αν στο χαρτοφυλάκιο μας έχουμε πολλές διαφορετικές και προσεκτικά επιλεγμένες μετοχές, το πιο πιθανό είναι πως σε αυτό θα περιλαμβάνονται κάποιες από τις πρωταγωνίστριες. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να κατοχυρώσουμε κάποια από τα κέρδη μας, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε ρευστότητα που θα κατευθυνθεί σε μετοχές που ακόμα δεν έχουν ξυπνήσει, αλλά αξίζουν υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, ένα μέρος της θα μπορούσε παραμείνει στην άκρη στο ενδεχόμενο διόρθωσης. Όλη αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει ξανά και ξανά με τις επόμενες μετοχές που ξυπνούν. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί το αντίκτυπο της ανόδου στα χαρτοφυλάκιά μας. Βέβαια, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται μετά από έντονη σκέψη, γιατί όπως λέγαμε και την προηγούμενη φορά. “Προσοχή στις τράμπες!

Η λήψη μιας απόφασης είναι ούτως ή άλλως δύσκολη. Όταν έχουμε όλα τα χρήματά μας σε μια μετοχή είμαστε ακόμα πιο στριμωγμένοι. Αντίθετα, σε ένα χαρτοφυλάκιο με διασπορά οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω υπό μικρότερη πίεση, ενώ οι επιλογές για τη διαχείριση μιας κατάστασης είναι απείρως περισσότερες. Παράλληλα, η ενασχόληση με πολλές διαφορετικές μετοχές γεμίζει το ενδιαφέρον μας για το χρηματιστήριο και μικραίνει τα διαστήματα που μεσολαβούν από κάθε κίνηση στο χαρτοφυλάκιό μας, ακόμα και αν στρατηγική μας είναι έντονα μακροπρόθεσμη. Έτσι, δεν προκαλείται πλήξη σε ανθρώπους με βαρύ επενδυτικό προφίλ, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε επιζήμιες βραχυχρόνιες συναλλαγές.


Πολλοί παίκτες ή επενδυτές της μιας μετοχής δεν διστάζουν να τοποθετούν σημαντικά ποσά στο χρηματιστήριο. Αν συμβεί μια καθόλου απίθανη μεγάλη πτώση ρωτούν: “Τι να κάνω; έχω αγοράσει Χ χιλιάδες μετοχές στη Ψ εταιρεία και έχουν πέσει στα μισά. Να αγοράσω και άλλες για να μειώσω τον μέσο όρο ή να πουλήσω για να σώσω ότι μου απέμεινε;”. Τι να απαντήσεις; Ακόμα και αν αξίζει η εταιρεία, σιγουριά δεν υπάρχει και ένα μουαγέν θα μπορούσε να τον καταστρέψει τον άνθρωπο. Από την άλλη όντως η μετοχή του, μπορεί να είναι υποτιμημένη και να αποτελεί ευκαιρία.


Ας πούμε πως ο άνθρωπος της ιστορίας παίρνει τη γενναία απόφαση να βάλει τα ρέστα του. Ακόμα και αν του βγει, όταν θα έρθει η εποχή που θα είναι στα λεφτά του θα ξαναρωτάει τι να κάνει. Να περιμένει τα κέρδη του ή να αποχωρήσει με τα λεφτά του από τη στιγμή που τα έχει δώσει όλα για όλα; Η ψυχολογική πίεση θα τον οδηγήσει στο να αποχωρίσει από νωρίς, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιστρέψει για να αγοράσει πιο ψηλά. Αυτός ο άνθρωπος ρίσκαρε για να έχει απλά τα λεφτά του αν είναι τυχερός.


Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές από εδώ. “Ποτέ σε μία μετοχή!”

 

RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

http://dimknaf.capitalblogs.gr

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια