Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Γιατί να αποφύγετε τη μετοχή της ΝΕΛ...
Γιατί να αποφύγετε τη μετοχή της ΝΕΛ...
2450 Ημέρα/ες πριν 0 σχόλια Κατηγορίες: Χρηματιστήριο-Επενδύσεις Ετικέτες: ΧΑΑ, επενδύσεις, χρηματιστήριο, νελ

Για τη ΝΕΛ έχουμε ξανά μιλήσει. Πρόκειται για μια μετοχή που πραγματικά έχει αφαιμάξει όσους την εμπιστεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Το 2006 η ακτοπλοϊκή πέτυχε συμφωνία για τον δανεισμό της, που είχε να κάνει και με δικαστικές διεκδικήσεις που είχε από εταιρεία κατασκευής των μηχανών των πλοίων της. Τότε δημιουργήθηκαν μεγάλες ελπίδες πως η ΝΕΛ θα επανέλθει δυναμικά. Δυστυχώς, οι μεγάλες ζημιές συνέχισαν τα κατατρώνε τα ίδια κεφάλαια και οδήγησαν και πάλι το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Οι ΑΜΚ που ακολούθησαν δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν την κατάσταση και απλά καθυστερούσαν το μοιραίο.


Το τελευταίο διάστημα οι ελπίδες άρχισαν πάλι να αναπτερώνονται με τη νέα μεγάλη ΑΜΚ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αν δεν είχε συμβεί η εταιρεία δεν είχε καμία ελπίδα να κρατηθεί στη ζωή. Δεν είναι, όμως, όλα μέλι γάλα για τους παλαιούς μετόχους, που βλέπουν πραγματικά τα ποσοστά τους να μηδενίζονται. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας λόγω των νέων μετοχών που εκδόθηκαν σήμερα βρίσκεται περίπου στα 70εκ. Όταν στο ελληνικό χρηματιστήριο κερδοφόρες επιχειρήσεις διαπραγματεύονται αρκετά κάτω από τη λογιστική τους αξία, μην περιμένετε μια ζημιογόνο εταιρεία που προσπαθεί να ανατρέψει ένα ιστορικό ζημιών, να έχει μια μετοχή στο χρηματιστήριο που να μπορεί να αποδώσει καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά.


Η ΝΕΛ ήταν καταχρεωμένη και τα ίδια κεφάλαιά της στο εννεάμηνο ήταν αρνητικά για τον όμιλο. Σε πωλήσεις 41εκ. οι ζημιές έφτασαν τα 9 εκ.! Να σημειωθεί πως στο έτος οι ακτοπλοϊκές εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά των εννεαμήνων λόγω της έντονης εποχικότητας των εργασιών τους. Καταλαβαίνετε πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μη ξανά βουλιάξει το πλοίο και το κεφάλαιο των μετόχων μηδενίσει για άλλη μια ακόμα φορά. Αν τώρα το πείραμα πετύχει, τι πωλήσεις πιστεύετε πως θα έχει η ΝΕΛ; Αν ανατραπούν οι ζημιές πόσα μπορεί να είναι τα κέρδη; Γιατί η ΝΕΛ έχει πιθανότητες να έχει πιο ικανοποιητική κερδοφορία από τους ανταγωνιστές της;


Άποψή μου είναι πως θα πρέπει να αποφύγει κανείς την συγκεκριμένη μετοχή, που προσωπικά θεωρώ πως είναι καταδικασμένη να δει ακόμα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα αν οι ζημιές συνεχίσουν να είναι στα περσινά επίπεδα, η μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής διαβάζεται σαν βουλωμένο γράμμα.

 

RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

http://dimknaf.capitalblogs.gr

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια