Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Νηρέας: Μετοχή για τολμηρούς…
Νηρέας: Μετοχή για τολμηρούς…

 

Νηρέας: Για τολμηρούςΟι μετοχές των εξωστρεφών επιχειρήσεων έχουν συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες από την εμφάνιση του ελληνικού προβλήματος και μετά. Ιδιαίτερα λόγω της καλής πορείας του ΧΑΑ το τελευταίο διάστημα, οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε απαιτητικές αποτιμήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει για τον ηγέτη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέα, μιας και τα προβλήματα του κλάδου είναι πολύ σοβαρά. Η μεγάλη έκπτωση από αυτό που θα άξιζε υπό ομαλές συνθήκες, κατά άλλους είναι φυσικό επακόλουθο των δεινών που έχει αφουγκραστεί η αγορά, ενώ για τους τολμηρούς είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα.

Η πορεία της μετοχής του Νηρέα. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής του Νηρέα. (Πηγή: ft.com)

Το μεγάλο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ο μεγάλος τους δανεισμός και η πίεση που δέχονται από το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας. Οι απότομες, αλλά αναγκαίες, περικοπές για την επιβίωση, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, απειλώντας ένα ζωτικό εξαγωγικό “πνεύμονα” για την ελληνική οικονομία. Η μείωση της ζήτησης από τις χώρες του δοκιμαζόμενου Ευρωπαϊκού Νότου, που αποτελούν την βασικότερη εξαγωγική αγορά, και οι υψηλές τιμές στα ιχθυάλευρα, δημιουργούν ακόμα πιο εκρηκτικό σκηνικό. Σαφώς, οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την άναρχη ανάπτυξη, τα μεγάλα ανοίγματα και την ενίοτε κακή νοοτροπία. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, αφού έχω εργαστεί σε εταιρεία του κλάδου και σε καμία περίπτωση δεν είναι σκοπός μου να τον δυσφημίσω. Εκτιμώ την εργασία και τα εφόδια που μου προσφέρθηκαν, ενώ αναγνωρίζω πως αποτελεί και αυτός μια μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας, από την οποία δεν λείπουν αξιόλογοι άνθρωποι και προοπτικές. Αυτό που πολύ καλά καταλαβαίνω είναι πως είναι κρίμα να χαθεί, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, ένας τέτοιος «πυλώνας» και να δούμε σε επανάληψη το δράμα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Αν θέλετε, λοιπόν, το βασικό μου επιχείρημα για πιθανότητες καλής έκβασης στο Νηρέα, στηρίζεται στην αλήθεια πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στην τύχη της. Θα μου πείτε πως ακόμα και στις ελληνικές τράπεζες που ήταν “too big to fail”, το “dilution” διέλυσε τους μετόχους παρά την επιβίωση των εταιρειών. Μια σημαντική διαφορά, ειδικά για το Νηρέα, είναι πως ο ισολογισμός δεν είναι το ίδιο μοχλευμένος και πως σε αντίθεση με τις τράπεζες, η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση επί της εσωτερικής της αξίας, “αποζημιώνοντας” για αυτόν τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 130εκ.€ και το συνολικό ενεργητικό στα 460εκ.€, όταν η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 30εκ.€.  Σκεφτείτε πως σε καλές χρονιές, όπως ήταν το 2007, η κερδοφορία που αντιστοιχούσε στους μετόχους ξεπέρασε τα 10εκ.  Όλα τα παραπάνω, όπως και ο ετήσιος κύκλος εργασιών που κυμαίνεται περίπου στα 200εκ., δείχνουν το μεγάλο μέγεθος του ομίλου και την πολύ χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με αυτό.

Μονάδα Πάχυνσης Νηρέα

Έπειτα, κατά κάποιο τρόπο ο Νηρέας μπορούμε να πούμε πως αποτελεί την ΑΛΦΑ της ιχθυοκαλλιέργειας. Οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες, Σελόντα και Δίας βρίσκονται υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες, με τη δεύτερη να έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για το άρθρο 99 και με τις δυο τους να εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Όταν το σπίτι του γείτονα έχει πάρει φωτιά και σε γλύφουν οι φλόγες δεν είναι σώφρον να πανηγυρίζεις. Εντούτοις, ξέρεις πως γλιτώνοντας θα βρεθείς σε ευνοϊκότερη θέση, απαλλαγμένος από δυνατούς άμεσους ανταγωνιστές σου στο εσωτερικό. Η ιστορία έχει δείξει πως αρχικά οι αδύναμοι ωθούνται να πωλούν νωρίς μικρού μεγέθους ψάρια προκαλώντας αυξημένη προσφορά και πίεση στις τιμές. Στη συνέχεια η μειωμένη παραγωγή οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. Δυστυχώς, αυτή τη φορά στο εξωτερικό οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές κάνουν βήματα μπροστά και αναμένεται φέτος να μας πάρουν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, έχοντας στοκάρει μεγάλες ποσότητες ψαριών. Η ανάλυση της Contali, από την άλλη, προβλέπει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην κορυφή για το 2013.

Μονάδα Πάχυνσης Νηρέα

Όπως και στις τράπεζες, το να βάλει κανείς κάτω τα νούμερα με ακρίβεια δεκαδικού και να αρχίσει τους υπολογισμούς προσπαθώντας να προβλέψει την έκβαση, είναι σαν να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα. Ο τρόπος που αποτιμώνται τα τεράστια βιολογικά αποθέματα δεν σε αφήνει να δεις πολύ καθαρά την αλήθεια. Μεγαλύτερη σημασία έχουν γεγονότα που θα καθορίσουν τη μελλοντική τιμή του τσιπουρολάβρακου, όπως είναι η αναμενόμενη ζήτηση και προσφορά, ή οι ανάσες που μπορεί να προσφέρουν οι τράπεζες, ή γενικότερα οι ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κάτι θετικό είναι πως έχουμε να κάνουμε με παραγωγή τροφίμων, όπου η πτώση στη ζήτηση δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτό δεν σημαίνει πως αγνοούνται οι υψηλές υποχρεώσεις ύψους 337εκ. ή οι ζημιές που καταγράφονται τα τελευταία έτη. Αλλά, επίσης λαμβάνεται υπόψη η σημαντική έκπτωση στην οποία προσφέρεται ο Νηρέας σε σχέση με το μέγεθός του. Αν σήμερα η κεφαλαιοποίησή του ήταν στα 150 ή 200εκ. € δεν θα υπήρχε λόγος να τον επιλέξεις, αφού Λογότυπο Νηρέααγοράζοντάς τον η έκθεση σε κινδύνους θα ήταν μεγάλη. Όμως, όταν διαπραγματεύεται για 30εκ., είναι μια καλή επιλογή για τολμηρούς επενδυτές, που θα δουν μεγάλα κέρδη αν η κατάσταση στον κλάδο αναστραφεί.

Ειδικά τώρα που στο καλπάζον ΧΑΑ το ψάρεμα ευκαιριών έχει γίνει πιο δύσκολο, ακόμα και για μεσαίου μεγέθους εισηγμένες, θεωρώ πως ο εξωστρεφής Νηρέας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιθετική μετοχή που αξίζει το στοίχημα

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.


Από το Investorblog.gr

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια