Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση
Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Φούσκα η ΤΕΝΕΡΓ; Απάντηση στον Horizons
Φούσκα η ΤΕΝΕΡΓ; Απάντηση στον Horizons

Φούσκα η Τέρνα Ενεργειακή;Πριν από αρκετές ημέρες ο χρήστης Horizons, από το forum του favlos, ζήτησε μια άποψη για μετοχές που αρχίζουν και ακριβαίνουν επικίνδυνα, όπως η ΚΟΥΑΛ και η ΤΕΝΕΡΓ. Για την πρώτη ήδη υπάρχει άρθρο εδώ.

Δημητρη καλημερα. Δεν θα προτείνω κάποια υποτιμημένη μετοχή, αλλά αντίθετα θα σου ζητούσα όταν βρεις χρόνο όπως έκανες στον ζημιογόνο πλέον ΤΙΤΚ και στην ΕΥΡΩΒ όταν είχε γίνει «φούσκα» να παρουσιάσεις κάποιες πανάκριβες μετοχές του ΧΑΑ που λαμβάνουν χαρακτηριστικά “φούσκας’..ΤΕΝΕΡΓ αρχικά, αποτίμηση κοντά στα 350 εκ€ με κέρδη εξάμηνου 5 εκ. και μετά ΚΟΥΑΛ κεφ/ση 13 εκ και κέρδη 20 χιλ.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Απάντηση:

Γενικότερα, η αξία μιας επιχείρησης προσδιορίζεται από τα κέρδη που πρόκειται να παράγει στο μέλλον. Συνήθως, καθώς η τρέχουσα κερδοφορία αποτελεί βάση για τις επόμενες, ο πιο πολυχρησιμοποιημένους αριθμοδείκτης είναι το P/E, που συγκρίνει την χρηματιστηριακή αξία με τα κέρδη. Πολύ απλουστευμένα, όσο πιο ακριβά αγοράζεις τα κέρδη μιας εταιρείας, τόσο πιο ασύμφορη καταντά η κίνηση, με τα χρήματα που δίνεις να έχουν μικρότερο αντίκρισμα.

Πολύ ορθά, λοιπόν, μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τα δύο μεγέθη στη λογική του “τι δίνω; τι παίρνω;”. Από την άλλη, ένας και μόνο δείκτης ποτέ δεν μπορεί να αποκαλύψει την Αιολικό πάρκοπολύπλευρη αλήθεια. Έτσι, ας επιχειρήσουμε λίγο πιο διεξοδικά να εξετάσουμε το αν η Τέρνα Ενεργειακή αξίζει τα 3,2 €/μτχ που γράφει στο ταμπλό ή αλλιώς 350εκ. χρηματιστηριακής αξίας

Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά βάση επενδύει στην αιολική ενέργεια. Το 2012 εμφάνισε κύκλο εργασιών 124 εκ., εκ των οποίων τα 80εκ. περίπου αφορούσαν πωλήσεις ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευαστική δραστηριότητα προς τρίτους. Τα κέρδη μετά φόρων που αντιστοιχούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 14εκ. Με την πρώτη επιφανειακή ματιά, παρατηρούμε ενδείξεις υπερτίμησης, αφού το P/E διαμορφώνεται κοντά στο 25 και ο δείκτης πωλήσεων P/Sales στο 2,8.

Την κακή πρώτη εντύπωση ενισχύει το γεγονός πως στα μόλις 350εκ. ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχούν συνολικές υποχρεώσεις 766εκ. Εδώ χρειάζεται πιο προσεκτική ανάγνωση, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών αποτελούν επιχορηγήσεις (285εκ), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 108εκ., διαμορφώνοντας την καθαρή δανειακή θέση στα 274εκ. Αυτό πάλι δεν παύει να δείχνει πως ο δανεισμός είναι υψηλός.

Όμως, για να αρχίσουμε να βγάζουμε τα συμπεράσματα μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την φύση των δραστηριοτήτων. Μιλάμε για έναν κλάδο όπου για να εγκαταστήσεις ισχύ ενός ΜW, πληρώνεις περίπου 1,3εκ. για να πουλάς ενέργεια αξίας μόλις 200χιλ. ετησίως. Επομένως, μεγάλες επενδύσεις, οδηγούν σε μικρό κύκλο εργασιών που έχει δυνατότητα να παράγει μεγάλο περιθώριο EBIDTA, που κατατρώγεται από αποσβέσεις και τόκους. Επομένως, είναι αναμενόμενο να παρατηρούμε μεγάλο δείκτη P/Sales, χωρίς να έχουμε να κάνουμε απαραίτητα με υπερτιμημένη μετοχή.

Ο υψηλός δανεισμός, αν κάνουμε την παραδοχή πως το ρίσκο της δραστηριότητάς της είναι πολύ μικρό, είναι θεμιτός στην περίπτωσή της, γιατί επιτρέπει την επίτευξη μεγαλύτερης κερδοφορίας όταν το επιτόκιο της τράπεζας είναι μικρότερο από την απόδοση μιας αιολικής επένδυσης. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν αν αλλάξει το πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο έλλειμα στον ΛΑΓΗΕ είναι ανησυχητικό, αλλά θα είναι πέρα για πέρα άδικο αν επιβαρύνει τα αιολικά που δεν το έχουν δημιουργήσει. Να, όμως, που το Country Risk υπεισέρχεται και σε έναν από τους “εξασφαλισμένους” κλάδους, με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας στη χώρα.

Η διοίκηση προβλέπει πως στο τέλος του 2014 θα έχει εγκατεστημένα ή υπο εγκατάσταση 1000ΜW, κάτι που αν επαληθευτεί, δεν θα φαίνεται παράλογη η κερδοφορία των περίπου  50εκ.€ που προβλέπουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές για το 2015. Με αυτό το σκεπτικό, η κεφαλαιοποίηση των 350εκ. που συμβαδίζει με τη λογιστική αξία, φαντάζει λογική στα μάτια μου.

Τα καυτά ερωτήματα, λοιπόν, είναι: Θα υπάρξει αναταραχή λόγω ελλείματος ΛΑΓΗΕ ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων για τη χώρα; Θα είναι τότε το ίδιο πρόθυμες οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τέτοια project στο μέλλον. Συνυπολογίζοντας τους κινδύνους και το γεγονός πως  στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν πιο φθηνές μετοχές, τα 350εκ. είναι κάπως απαιτητικά ως αποτίμηση.

Η Τερνα Ενεργειακή, λοιπόν, είναι μια καλή εταιρεία που υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτή την τιμή δεν θα αγόραζα. Παρόλα αυτά, δεν θα έφτανα στο σημείο να τη χαρακτηρίσω ως φούσκα, όπως θα τη φωτογράφιζε μια πιο αποσπασματική εξέταση κάποιων αριθμοδεικτών.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή. (Πηγή: ft.com)

Υ. Γ. Λάβετε υπόψιν ότι το 2008 είχα συμπεριλάβει την εισηγμένη στις φούσκες του marida fund, αλλά τότε η τιμή ήταν διπλάσια από την σημερινή και τα μεγέθη για τα οποία κάνουμε λόγο τώρα ήταν πολύ πιο μακρινά και πιο αβέβαια.

(Συναλλαγές επί της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή μπορείτε εύκολα να πραγματοποιήσετε μέσα από πλατφόρμες CFD, όπως είναι το Plus500.gr ή το Markets.com.)

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Horizons που κέρδισε το παιχνίδι αποδόσεων!

Από το Investorblog.gr

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια