Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
7 ψήφοι
Επισκόπηση
16.02.2011 (2442 Ημέρα/ες πριν)
ta kalitera site prosforon
Κατηγορίες
Blogging for Money (2 Καταχωρήσεις)
Blogging for poker texas hold'em (1 Καταχωρήσεις)
Ετικέτες
Κενο
Μάθε Texas Hold’em
Μάθε Texas Hold’em
2442 Ημέρα/ες πριν 0 σχόλια Κατηγορίες: Blogging for poker texas hold'em Ετικέτες:
 Μάθε Texas Hold’em εύκολα και γρήγορα1. Παίζεται με όλη την τράπουλα (52 φύλλα)
2. Σε κάθε παρτίδα και πριν οι παίκτες πάρουν τα φύλλα τους, οι δύο πρώτοι παίκτες στη σειρά πονταρίσματος, τοποθετούν υποχρεωτικά το ελάχιστο ποντάρισμα. Αυτά ονομάζονται “blinds”

3. Παίρνει δύο φύλλα ο κάθε παίκτης στο χέρι του

4. Ανοίγουν συνολικά 5 κοινά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού

5. Υπάρχουν 4 γύροι πονταρίσματος:

i. αφού πάρουν τα φύλλα τους οι παίκτες

ii. αφού ανοίξουν τα τρία πρώτα κοινά φύλλα (το flop)

iii. αφού ανοίξει το τέταρτο κοινό φύλλο (το turn)

iv. αφού ανοίξει το πέμπτο κοινό φύλλο (το river)


6. Στο τέλος της παρτίδας, ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων από τα επτά που έχουν στην διάθεσή τους οι παίκτες, κερδίζει το pot (τις πονταρισμένες μάρκες/χρήματα).


7. Ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον τελικό του συνδυασμό πέντε φύλλων:

- είτε τα δύο φύλλα από το χέρι του και τρία από τα κοινά

- είτε ένα από το χέρι του και τέσσερα από τα κοινά

- είτε απλά να δηλώσει τον συνδυασμό που σχηματίζουν τα πέντε κοινά φύλλα, αν αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορεί να φτιάξει.


8. Όταν οι παίκτες έχουν τον ίδιο τελικό συνδυασμό, μοιράζονται το pot.


9. Το κλειδί είναι η υπομονή!


10. Βασική ορολογία:

- Flop: τα τρία πρώτα κοινά φύλλα

- Turn: το τέταρτο κοινό φύλλο

- River: το πέμπτο κοινό φύλλο

- Pot: το σύνολο των πονταρισμένων μαρκών/χρημάτων

- Bet: το ποντάρισμα

- Raise: η άυξηση του πονταρίσματος. Ποντάρω μεγαλύτερο ποσό από ένα ήδη υπάρχον από άλλον παίκτη πριν από εμένα, στον ίδιο γύρο πονταρίσματος.

- Call: «τα βλέπω». Ποντάρω το ίδιο ποσό που έχει ποντάρει άλλος παίκτης στον ίδιο γύρο πονταρίσματος πριν από εμένα.

- Fold: «πάσο». Κάποιος παίκτης έχει ποντάρει, έρχεται η σειρά μου, αρνούμαι να ποντάρω το απαιτούμενο ποσό και δεν συνεχίζω να διεκδικώ το pot. Κλέινω τα φύλλα μου και εγκαταλείπω από την συνέχεια της παρτίδας. Τα καλύτερα αρχικά φύλλα στο TexasΠοια είναι τα καλύτερα φύλλα στο Texas Hold'em;


Το να έχεις από το χέρι ένα πολύ δυνατό φύλλο πριν το flop (πριν ανοίξουν δηλαδή τα τρία πρώτα κοινά φύλλα) σίγουρα δεν σου εγγυάται τη νίκη σε μια παρτίδα Texas Hold'em. Σου δίνει, όμως, μεγάλο πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να κάνεις το παιχνίδι σου στο τραπέζι. Τα 15 καλύτερα αρχικά φύλλα στο Texas Hold'em είναι:(s=suited / ίδιο χρώμα)

1η κατηγορία (τα πιο δυνατά φύλλα)

Α-Α

K-K

A-K s

Q-Q

J-J2η κατηγορία (πολύ καλά φύλλα)

Α-Κ

A-Q s

A-J s

Κ-Q s

10-10 / 9-9 / 8-8

A-Q

Α-10 s

K-J sΌλα τα ζεύγη, όπως 6-6, 2-2 έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν μεγάλα pots αν "χτυπήσουν" τρίτο ίδιο φύλλο ανάμεσα στα κοινά και κάνουν το λεγόμενο "set". Δεν αξίζουν όμως μεγάλων πονταρισμάτων πριν το φλοπ και σίγουρα δεν είναι αρκετά καλά φύλλα για να κάνουμε call σε all in.Για μικρό ποντάρισμα πριν το φλοπ και με πλεονέκτημα θέσης (να "μιλάμε" μετά τους αντιπάλους μας), αξίζει να δούμε το φλοπ με τα λεγόμενα suited connectors, τα συνεχόμενα φύλλα δηλαδή του ίδιου χρώματος. Πχ. 6 κούπα - 7 κούπα, 4 σπαθί - 5 σπαθί, 8 καρό - 10 καρό κλπ.Αρχικά φύλλα χαμηλότερα από τα παραπάνω, δε θεωρούνται τίποτα ιδιαίτερα στο Texas Hold'em και είναι λάθος π.χ. να νομίζει κανείς ότι π.χ. το Κ-8 ή το Q-9 είναι καλά φύλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιο θεωρητικά αδύναμο φύλλο σε τραπέζι 10 παικτών, μπορεί να θεωρείται πολύ πιο δυνατό σε short-handed τραπέζια (max 6 ατόμα), αφού όπως είναι φυσιολογικό είναι λιγότερες οι πιθανότητες να έχει κάποιος άλλος κάτι καλύτερο.Φυσικά ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι θεωρητικά ένα φύλλο πριν το flop (γιατί όταν ανοίξει το flop τα δεδομένα αλλάζουν), το πιο σημαντικό είναι το πως το παίζει κανείς αλλά και το πόσο καλά ξέρει να διαβάζει τους αντιπάλους του και τις συνθήκες μιας παρτίδας. Π.χ. μαθηματικά το 8-8 έχει περισσότερες πιθανότητες επικράτησης κόντρα στο Α-Q, αλλά ένας παίκτης με 8-8 ξέρει πως αν επιτρέψει να δουν το flop πολλοί παίκτες, δύσκολα θα διατηρήσει το καλύτερο φύλλο μέχρι το τέλος.Καθαρά μαθηματικά, χειρότερο φύλλο στο Texas Hold'em θεωρείται το 2-7 (όχι χρώμα) γιατί περιέχει τα δύο μικρότερα φύλλα που δε μπορούν να συνυπάρξουν σε κέντα.Με τον καιρό και την εμπειρία, ο κάθε παίκτης αναπτύσσει το δικό του στυλ παιχνιδιού και μπορεί να προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες της κάθε κατάστασης. πηγη pokercity. 

Οι 10 εντολές των τουρνουά1. Τα τουρνουά είναι παιχνίδια εξόντωσης. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνεις στο παιχνίδι. Θυμήσου: Βασικός στόχος είναι οι πρώτες θέσεις, που δίνουν τα χρηματικά έπαθλα.

2. Μια σωστή στρατηγική συνδυάζει υπομονή στην αρχή και πονταρίσματα μόνο με καλά φύλλα, και επιθετικό παιχνίδι προς το τέλος του τουρνουά.3. Είναι πολύ σημαντική η θέση στη σειρά πονταρίσματος. Από πρώτες θέσεις πρέπει να παίζεις μόνο με καλά φύλλα.4. Απόφευγε τις μπλόφες, ειδικά από τις πρώτες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος.5. Μην ρισκάρετε τις μάρκες σας, αν δεν έχετε σοβαρούς λόγους να πιστεύετε ότι θα κερδίσετε την παρτίδα.6. Όταν έχεις πολύ καλό φύλλο, σκέψου πως θα «βάλεις» τους αντιπάλους στην παρτίδα, αλλά μην ποντάρεις πολύ μικρό ποσό στην προσπάθεια να μην τους τρομάξεις. Τα συνήθη πονταρίσματα που πρέπει να έχεις στην γκάμα σου σαν επιλογές (μετά το φλοπ), είναι από ποσό ίσο με το μισό του ποτ (half pot bet), μέχρι ολόκληρο ποτ (pot bet) και όλα τα ενδιάμεσα ποσά. Θα πρέπει να εξοικιωθείς με αυτά τα πονταρίσματα, γιατί αν ξεφεύγεις από αυτά, θα οδηγηθείς εύκολα σε μεγάλα λάθη.7. Μην «κυνηγάς» να βγάλεις ένα φύλλο (π.χ. κέντα πάνω-κάτω ή ένα φύλλο για χρώμα). Οι πιθανότητες να κερδίσεις είναι συνήθως αρκετά κάτω από 50% και ακόμα κι να «βγει» δεν είναι σίγουρο ότι θα το «πληρωθείς».8. Φύλλα που αξίζουν να «δεις» το flop, όταν δεν υπάρχει raise:

- όλα τα ζεύγη

- συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος, από 4-5 και πάνω (πχ. 6-7, ή 9-10)

- δύο μεγάλα φύλλα (J και πάνω)9. Όταν τα blinds μεγαλώσουν λίγο και ακόμα υπάρχουν αρκετοί παίκτες πρέπει να παίζεις μόνο:

- μεγάλα φύλλα

- μεγάλα ζεύγη10. Όταν τα blinds αυξηθούν σημαντικά και το big blind φτάσει να είναι μεγαλύτερο από το 10% του stack σου (stack: το σύνολο των μαρκών που έχεις στην κατοχή σου), το επιθετικό παιχνίδι με «ρέστα» (/“all in”), είναι αναγκαίο. Σ’ αυτό το σημείο, καλύτερα all in πρώτος, παρά call σε raise αντιπάλου. Φύλλα για τέτοιες κινήσεις:

- όλα τα ζεύγη

- ΑΚ από όλες τις θέσεις

- ΑQ-AJ από μεσαίες/τελευταίες θέσεις.

- (σε έκτακτες καταστάσεις) Α-x / δύο φιγούρες 
   

Πως σκέφτεται ο αρχάριος παίκτης


«Το παιχνίδι που παίζουμε φίλε είναι το πόκερ και συγκεκριμένα το Texas Hold’ em. Θα πάρεις δύο φύλλα στο χέρι και θα ανοίξουν και πέντε κοινά φύλλα. Ο καλύτερος συνδυασμός κερδίζει την παρτίδα. Απλά πράγματα.».

Ξεκινάς να παίζεις πόκερ λοιπόν και σιγά σιγά αρχίζεις να σχηματίζεις και τις πρώτες σου προσεγγιστικές γραμμές. Οι περισσότεροι παίκτες που ξεκινάνε να παίζουν πόκερ, σκέφτονται κάπως έτσι: Οι καλοί παίκτες είναι αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα. Για να κερδίσω χρήματα πρέπει να κερδίσω παρτίδες. Δεν μπορώ να κερδίσω παρτίδες αν πηγαίνω πάσο. Άρα, για να είμαι καλός παίκτης πόκερ, θα πρέπει να παίζω σε πολλές παρτίδες και να μην πηγαίνω εύκολα πάσο.


Έτσι καταλήγεις να γίνεσαι αυτό που στην αγγλική ορολογία λέγεται «calling station». Να κάνεις δηλαδή συνέχεια call στα πονταρίσματα των άλλων είτε έχεις κάτι καλό, είτε έχεις κάτι μέτριο και κυνηγάς να βελτιώσεις το φύλλο σου στη συνέχεια, είτε δεν έχεις απολύτως τίποτα αλλά... το πάσο είναι για τους δειλούς! Για κάποιο λόγο φτάνεις να βλέπεις το πάσο σαν μικρή ήττα και δεν το δέχεσαι. Κάνεις call γιατί δεν θες να εγκαταλείψεις κάθε ελπίδα να κερδίσεις τα πονταρισμένα.


Οι αρχάριοι παίκτες στο πόκερ, τείνουν να παίζουν και κάπως παθητικά, κάνοντας περισσότερα checks και calls αντί να παίξουν επιθετικά κάνοντας περισσότερα bets και raises. Δεν είναι διατεθιμένοι να πάρουν μεγάλα ρίσκα, εκτός αν είναι απόλυτα σίγουροι για το φύλλο τους. Χρειάζεται αρκετή εμπειρία και μελέτη για να κατανοήσει ο αρχάριος παίκτης τη σημασία της επιθετικότητας.


Ενστικτωδώς λοιπόν, οι αρχάριοι παίκτες καταλήγουν να παίζουν παθητικά (passive play) και σε πολλές παρτίδες (loose play) χωρίς να συγκεντρώνονται αρκετά στο παιχνίδι και χωρίς να υπολογίζουν πολλούς από τους εμπλεκόμενους παράγοντες.


Σκέψου το πόκερ σαν μια μόνιμη μάχη μεταξύ του μυαλού και του συναισθήματος. Από τη μία πλευρά το συναίσθημα σε ωθεί να παίξεις πολλές παρτίδες, να εμπλακείς σε «μάχες» με τους αντιπάλους, να δεις πολλά flops και να κυνηγήσεις φύλλα με λίγες πιθανότητες να σου «βγουν» γιατί... κι αν σου κάτσει; Σε ωθεί να ποντάρεις λίγα όταν έχεις πολύ καλό φύλλο «για να μην τους τρομάξεις». Λες και οι αντίπαλοι είναι κοιμισμένοι και δεν θέλεις να τους ξυπνήσεις.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η λογική, που όσο μαθαίνεις και μελετάς το παιχνίδι, σου λέει ότι πρέπει να πηγαίνεις πολύ συχνά πάσο πριν καν ανοίξουν τα κοινά φύλλα, να είσαι επιθετικός ποντάροντας δυνατά με τα καλά σου φύλλα και σε οδηγεί σε κινήσεις που συναισθηματικά θα προτιμούσες να αποφύγεις.


Για τους περισσότερους αρχάριους παίκτες, η «φωνή» του κεφαλιού είναι στην καλύτερη περίπτωση ψιθυριστή και η άλλη, αυτή του συναισθήματος φωνάζει με ντουντούκα μέσ’ τ’ αυτί τους! Έτσι καταλήγουν να μην παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να μην καταλαβαίνουν καν ότι παίζουν λανθασμένα.


Η φωνή του συναισθήματος πάντα θα υπάρχει μέσα σου. Με την εμπειρία, την μελέτη και την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, είναι σαν να χαμηλώνεις την ένταση αυτής της φωνής, με σκοπό να μάθεις να την αγνοείς εντελώς. 


  
Επιλογή αρχικών φύλλων


Το Texas hold 'em παίζεται με ολόκληρη την τράπουλα (52 φύλλα). Τα αρχικά φύλλα με τα οποία ξεκινάει ο κάθε παίκτης στο χέρι, είναι δύο. Πέντε κοινά φύλλα ανοίγουν στο κέντρο του τραπεζιού και στο τέλος της παρτίδας, ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων, από τα επτά που έχουν στην διάθεσή τους οι παίκτες, κερδίζει την παρτίδα.

Η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρεις όταν παίζεις Texas Hold’em, είναι η επιλογή των αρχικών φύλλων με τα οποία θα μπεις στην κάθε παρτίδα. Σε γενικές γραμμές, όταν παίζεις σε τραπέζι 9 ή 10 παικτών όπως συνηθίζεται, πρέπει κατά μέσο όρο να πηγαίνεις πάσο το 75% περίπου των φύλλων που θα πάρεις και να μην ποντάρεις το παραμικρό με αυτά. Περίπου 25-75 είναι η αναλογία των καλών αρχικών φύλλων που θα πάρεις σε σχέση με αυτά που δεν πρέπει να παίξεις, γιατί εάν παίζεις με αυτά που ανήκουν στο 75% θα παίζεις με αρχικά φύλλα που έχουν αρνητικό προσδοκόμενο αποτέλεσμα, το οποίο θα επιβεβαιωθεί στη διάρκεια του χρόνου.Το βασικότερο όλων λοιπόν, είναι η επιλογή των αρχικών φύλλων, η οποία όμως δεν είναι απλή. Η θέση στην οποία κάθεσαι σε κάθε παρτίδα, πόσοι δηλαδή αντίπαλοι μένουν να «μιλήσουν» μετά από σένα στη σειρά πονταρίσματος, είναι πολύ καθοριστική στα φύλλα που πρέπει να επιλέγεις για να ξεκινάς στην παρτίδα. Επίσης πολύ καθοριστικός παράγοντας είναι η δράση που έχει προηγηθεί όταν έρθει η σειρά σου να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις στην παρτίδα ή αν θα πας πάσο.Καθώς ένας απόλυτος οδηγός του πως και τι θα παίξεις σε κάθε διαφορετική κατάσταση θα ήταν μεγαλύτερος κι από το λεξικό του Μπαμπινιώτη, ακολουθούν μερικές γενικές γραμμές που απλά αγγίζουν το θέμα της στρατηγικής πριν ανοίξουν τα τρία πρώτα κοινά φύλλα, το λεγόμενο flop (αυτή η φάση του παιχνιδιού όνομάζεται "preflop").Ζεύγος ΆσσωνΠρόκειται για τον καλύτερο αρχικό συνδυασμό φύλλων που μπορεί να έχει ο παίκτης στο χέρι του. Preflop πρέπει σχεδόν πάντα να αυξάνεις το ποντάρισμα με άσσους στο χέρι για δύο κυρίως λόγους:1. λιγότεροι παίκτες θα «δουν» την αύξηση του πονταρίσματος και έτσι θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να κερδίσεις την παρτίδα. Αν «μπουν» πολλοί παίκτες στην παρτίδα, είναι πολύ πιθανό να χάσεις, αφού μετά το άνοιγμα του flop, είναι αρκετά δύσκολο οι άσσοι σου να βελτιωθούν, ενώ τις περισσότερες φορές, στο τέλος της παρτίδας δεν θα έχεις τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι.2. Με τόσο καλό αρχικό φύλλο, θέλεις να «φουσκώσεις» το pot (το σύνολο των πονταρισμένων), με σκοπό να δεις το flop με έναν ή το πολύ δύο αντιπάλους και πιθανότατα να προσπαθήσεις να παίξεις τα ρέστα σου στο flop (εκτός κάποιων εξαιρέσεων)Η στατιστική πιθανότητα να σου μοιραστούν άσσοι στο χέρι (ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο ζευγάρι) είναι 1 στις 221.Ζεύγος ΡηγάδωνΓια τους ρηγάδες ισχύουν περίπου τα ίδια πράγματα που ισχύουν και για τους άσσους. Πολύ σπάνια είναι σωστό να πας πάσο με ρηγάδες το χέρι, πριν ανοίξει το flop. Αν κάποιος άλλος έχει άσσους, απλά δεν γλιτώνεις, και πρέπει να σκέφτεσαι ότι όσες φορές θα βρεθείς εσύ με ρηγάδες απέναντι σε άσσους, άλλες τόσες θα βρεθείς εσύ με τους άσσους στο χέρι και κάποιος αντίπαλος με τους ρηγάδες. Είναι μια άσχημη κατάσταση, αλλά ως επί το πλείστον, αναπόφευκτη.Ζευγάρι ντάμες και ζευγάρι βαλέδεςΟι ντάμες και οι βαλέδες είναι χειρότερα φύλλα από τα δύο κορυφαία ζεύγη, αλλά παραμένουν πολύ δυνατοί συνδυασμοί για ξεκίνημα. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να παίξεις με αυτά. Δεν είναι και τόσο σπάνιο να πρέπει να πας πάσο ακόμα και preflop με αυτά τα φύλλα στο χέρι.Μετά το άνοιγμα του flop, πρέπει να συνεχίσεις προσεκτικά μεν, αλλά όχι φοβισμένα. Πολλοί αντίπαλοι μπορεί να παίξουν επιθετικά έχοντας απλά ζευγάρι με επαφή στο μεγαλύτερο από τα κοινά φύλλα (top pair), το οποίο όμως είναι μικρότερο από το δικό σου ζευγάρι που έχεις στο χέρι. Πρέπει να ξέρεις να αναγνωρίσεις αν ο παίκτης που ποντάρει, μπορεί να παίξει επιθετικά με έναν τόσο εύθραυστο συνδυασμό και να μην φοβηθείς να τον βάλεις σε μια απόφαση για μεγάλο μέρος των κεκτημένων του.Αν όμως φτάσεις στο τέταρτο κοινό φύλλο και βλέπεις να έχουν ανοίξει τα φύλλα 4-5-6-7, με έναν αντίπαλο να ποντάρει δυνατά, μάλλον δεν είναι και πολύ σοφό να συνεχίσεις στην παρτίδα.Ζευγάρια χαμηλότερα από βαλέδεςΘα μπορούσαμε να χωρίσουμε αυτά τα ζεύγη σε αυτά από 8 και πάνω ως μεσαία ζεύγη και τα υπόλοιπα ως μικρά ζεύγη. Με τα μεσαία ζεύγη, μπορεί να κερδίσεις το pot λειτουργώντας όπως με τους βαλέδες.Γενικά πάντως θα πρέπει να παίζεις συντηρητικά και επιθετικά με αυτά τα φύλλα (το λεγόμενο στυλ «tight-aggressive»). Αυτό σημαίνει να παίζεις συνητηρητικά preflop, «βλέποντας» ένα μικρό ποντάρισμα αλλά όχι κάποιο μεγάλο και αν στο flop βρεις τρίτο ίδιο φύλλο και κάνεις αυτό που στην αγγλική ορολογία λέγεται «set», να παίξεις επιθετικά ποντάροντας και κάνοντας raise.Ο στόχος με αυτά τα φύλλα είναι να κάνεις set και αν δεν το πετύχεις στο flop να εγκαταλείπεις την παρτίδα. Η στατιστική πιθανότητα να ανοίξει φύλλο ίδιο με το ζευγάρι σου στο flop, είναι 11,18%, ενώ για να ανοίξει το τρίτο ίδιο φύλλο κάπου ανάμεσα και στα πέντε κοινά φύλλα, είναι περίπου 20%. Αν τώρα βγάλεις το set σου και χάσεις από μεγαλύτερο set, να ξέρεις ότι έπεσες σε μία αρκετά σπάνια περίπτωση, που ναι μεν συμβαίνει, αλλά όχι τόσο συχνά που να πρέπει να το φοβάσαι.Μεγάλα φύλλα (Α-Κ, A-Q, K-Q, A-J)Και αυτά είναι φύλλα που μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρα, ειδικά το Α-Κ. Ο λόγος που κερδίζουν αυτά τα φύλλα, είναι γιατί όταν θα κάνεις ζευγάρι, θα είναι πιθανότατα με το μεγαλύτερο από τα κοινά και θα έχεις αυτό που λέμε «top pair». Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να πετύχεις κάποιον αντίπαλο που θα έχει το ίδιο ζευγάρι, αλλά με πιο μικρό συνοδευτικό φύλλο (το οποίο λέγεται kicker).Θα πρέπει να ξέρεις όμως ότι με φύλλα όπως K-Q και A-J, δεν πρέπει να κάνεις call σε preflop raise, γιατί είναι φύλλα που δεν παίζουν καλά απέναντι σε φύλλα με τα οποία οι παίκτες κάνουν συνήθως raise preflop. Θα βρεθείς συχνά απέναντι σε μεγάλα ζευγάρια με πιθανότητες νίκης κάτω από 30%, ή ακόμα και σε συνδυασμούς που έχουν ένα κοινό φύλλο με εσένα, αλλά καλύτερο kicker, οπότε και οι πιθανότητες νίκης σου θα πέσουν ακόμα και στο 20%.Suited Connectors και Suited One-Gappers*

*συνεχόμενα φύλλα του ίδιου χρώματος όπως και ή φύλλα με ένα κενό ανάμεσά τους όπως καιΤα suited connetors, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα αρχικά φύλλα, αλλά , πρέπει να τα πηγαίνεις πάσο όταν βρίσκεσαι σε μία από τις αρχικές θέσεις στη σειρά πονταρίσματος. Στις τελευταίες θέσεις όμως, αξίζει να δεις ένα μικρό ποντάρισμα με αυτά, αφού μπορούν να βγάλουν συνδυασμούς που δεν είναι εμφανής κα συχνά να παγιδέψεις τον αντίπαλό σου για όλες του τις μάρκες.Τις πιο πολλές φορές, το flop δεν θα έχει σχέση με αυτά τα αρχικά φύλλα και γι αυτό, δεν πρέπει να επενδύεις πολλά preflop. Ιδανικά, θέλεις να παίζεις με αυτά όταν μιλας τελευταίος, με αρκετούς αντιπάλους στην παρτίδα, που κανείς τους δεν έχει κάνει raise. Έτσι θα επενδύσεις μικρό ποσό προσδοκόντας σε μεγάλο κέρδος.Suited άσσοι όπως ήΓενικά δεν είναι καλά αρχικά φύλλα και πρέπει να πηγαίνεις πάσο με αυτά. Φυσικά και θα αγνοήσεις τη συμβουλή αυτή όμως, αφού τα suited φύλλα (του ίδιου χρώματος) είναι πιο όμορφα και δυσκολεύεσαι να πας πάσο με αυτά, γιατί... κι αν σου κάτσει;Η πιθανότητα να βγάλεις χρώμα μέχρι το τέλος της παρτίδας είναι περίπου 5%. Θέλεις να επενδύεις συχνά σε αυτήν την πιθανότητα; Είσαι ελεύθερος και δεν θα σε σταματήσει αυτό το άρθρο. Το πόκερ όμως θέλει αυτοσυγκράτηση και σύνεση και αν παρασύρεσαι από την επιθυμία να παίξεις, να τζογάρεις και να ποντάρεις, μάλλον δεν θα σου κάνει καλό στην τσέπη.Αν παίζεις με αυτά τα φύλλα πρέπει να παίζεις με μεγάλη προσοχή. Όπως και με τα suited connectors, πρέπει να παίζεις με αυτά μόνο αν είσαι σε μία από τις τελευταίες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος και χωρίς να χρειάζεται να κάνεις call (να «δεις») κάποιο raise.Δεν μπαίνεις με αυτά για να κερδίσεις αν ανοίξει απλά ένας άσσος, γιατί κινδυνεύεις να χάσεις από καλύτερο kicker, ή κάποιον καλύτερο συνδυασμό από ένα ζευγάρι. Φυσικά και κάποιες φορές θα κερδίσεις έχοντας απλά επαφή σε έναν άσσο, αλλά όσο πιο πολύ παίζεις με αυτά, τόσο πιο κοντά θα έρθεις στην ανακάλυψη ότι δεν αξίζει να προχωράς στην παρτίδα με τόσο αδύναμους συνδυασμούς.Περιττό να αναφέρουμε ότι αν στα τρία πρώτα φύλλα υπάρχει μόνο ένα φύλλο ίδιου χρώματος με τα δύο δικά σου, είναι τεράστιο λάθος να κυνηγήσεις το χρώμα στα δύο εναπομείναντα κοινά φύλλα, αφού αυτό θα συμβεί σε πιθανότητα περίπου 4%.Όλα τα υπόλοιπα αρχικά φύλλα, είναι... για πέταμα. Φύλλα όπως 6-9, 7-10, 9-Κ, είναι φύλλα για να χάνεις λεφτά. Ναι, κάποιες φορές θα κερδίσεις με αυτά, ή έχεις ήδη κερδίσει και λες από μέσα σου «εμένα το αγαπημένο μου φύλλο είναι το 7-J και το παίζω πάντα από όλες τις θέσεις». Αν αυτό ισχύει, τότε είσαι μάλλον ο αγαπημένος αντίπαλος των επαγγελματιών.ΣυμπέρασμαΑυτός δεν είναι απόλυτος οδηγός. Πρέπει πάντα να προσέχεις και το παικτικό στυλ των αντιπάλων σου, για να μπορείς να μαντεύεις σχετικά αποτελεσματικά το εύρος φύλλων με τα οποία παίζουν οι αντίπαλοι σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Άφησε ανοιχτό το μυαλό σου και προσπάθησε να προσαρμόζεις το παιχνίδι σου, ανάλογα με τις συνθήκες που αλλάζουν από παρτίδα σε παρτίδα.Θα πρέπει όμως πάντα να θυμάσαι, ότι όσο χειρότερα είναι τα αρχικά σου φύλλα, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αποφάσεις σου μετά το άνοιγμα του flop. Οι πιθανότητες στο πόκερ


Οι πιθανότητες να μοιραστεί σε κάποιον Α-Α στο χέρι είναι μόλις 0.45% (1 στις 222 παρτίδες).

Ακόμα χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες να σου μοιραστεί Α-Κ suited (0.3%)! Οι πιθανότητες να σας μοιραστεί ένας άσος είναι 14.9%. Αν ο άσος, λοιπόν, δεν συνοδεύεται από κάποιο επίσης ψηλό φύλλο (π.χ. Q ή J), δεν είναι τόσο σπάνιος και πολύτιμος όσο πολλοί θεωρούν, ειδικά σε γεμάτα 10αρια τραπέζια (αν το τραπέζι είναι 5-6 παικτών, τα πράγματα αλλάζουν αρκετά).Η πιθανότητα να πάρεις στο χέρι Α-Α, Κ-Κ ή Q-Q (ένα από τα τρία καλύτερα φύλλα) σε μια παρτίδα είναι 1.4%.Έχεις 5.9% πιθανότητες (1 στις 18 παρτίδες) να σου μοιραστεί ένα οποιοδήποτε ζευγάρι στο χέρι ("λοζέ").Όταν έχεις ένα ζευγάρι στο χέρι, έχεις μέχρι να ανοίξει και το 5ο φύλλο του ταμπλό (river):

- 10.8% πιθανότητες να έχεις τρία όμοια

- 0.74% πθανότητες (3 στις 400) να κάνεις φουλ

- 0.25% πιθανότητες (1 στις 400) να κάνεις καρέΠιθανότητες για χρώμα (flush)

Έχεις 23.5% πιθανότητες να σου μοιραστούν δύο φύλλα με το ίδιο χρώμα (π.χ. δύο καρό).

Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται μεν για ένα φύλλο με προοπτική, όχι όμως για κάτι ιδιαίτερο, ειδικά αν πρόκεται για μικρά φύλλα.Αν μετά το flop (το άνοιγμα των τριών κοινών φύλλων στο τραπέζι) έχεις τέσσερα φύλλα ίδιου χρώματος, οι πιθανότητες σου να κάνεις χρώμα μέχρι το τέλος είναι 35%, ενώ μετά το turn (4ο κοινό φύλλο), είναι μόλις19.5%.Με δύο φύλλα ίδιου χρώματος στο χέρι έχεις πιθανότητα 0.84% να σου ανοίξει χρώμα από το flop.Πιθανότητες για Κέντα

Αν πηγαίνεις για κέντα πάνω-κάτω (open-end-straight-draw), έχεις 31.4% να τα καταφέρεις είτε στο turn (4o φύλλο) είτε στο river (5o φύλλο) και 17.4% πριν το river.Αν πηγαίνεις για κέντα μόνο με ένα συγκεκριμένο φύλλο (gutshot) μετά το flop, έχεις 16.4% να το δεις να ανοίγει είτε στο turn είτε στο river και 8.7% για να ανοίξει μόνο στο river. ¨

Outs

Η μέθοδος με την οποία μόλις υπολογίσαμε τις πιθανότητες να κάνει κανείς κέντα ή χρώμα μετά το flop, είναι η μέθοδος των outs.Outs αποκαλούνται τα χαρτιά που υπάρχουν ακόμα στην τραπούλα και τα οποία μπορούν να σου βελτιώσουν το φύλλο.Π.χ. στο Texas Hold’em έχεις στο χέρι 8-9 και στο φλοπ έχει ανοίξει A-6-7. Εσύ για να κερδίσεις χρειάζεσαι ένα 5άρι ή ένα 10άρι για να κάνεις κέντα στο 10 κι έτσι έχεις οκτώ outsΑπό τη στιγμή λοιπόν που γνωρίζεις μόνο τα δύο δικά σου φύλλα και τα τρία που είναι ανοιχτά στο τραπέζι, απομένουν άλλα 47 άγνωστα φύλλα και η πιθανότητα σου να κάνεις κέντα με 8 outs στο turn είναι 8/47 = 17.02%. Αν δεν έρθει ένα από τα φύλλα που περίμενες στο turn (4ο φύλλο), τότε η πιθανότητα να έρθει στο river (5ο φύλλο) είναι 8/46 = 17,39%.Outs - Πιθανότητες Outs Στο 4ο ή 5ο φύλλο

(μετά το flop) Στο 4o φύλλο

(turn) Στο 5ο φύλλο

(river)

1 Out 4.26% 2.13% 2.17%

2 Outs 8.42% 4.26% 4.35%

3 Outs 12.49% 6.38% 6.52%

4 Outs 16.47% 8.51% 8.70%

5 Outs 20.35% 10.64% 10.87%

6 Outs 24.14% 12.77% 13.04%

7 Outs 27.84% 14.89% 15.22%

8 Outs 31.45% 17.02% 17.39%

9 Outs 34.97% 19.15% 19.57%

10 Outs 38.39% 21.28% 21.74%

11 Outs 41.72% 23.40% 23.91%

12 Outs 44.96% 25.53% 26.09%

13 Outs 48.10% 27.66% 28.26%

14 Outs 51.16% 29.79% 30.43%

15 Outs 54.12% 31.91% 32.61%

16 Outs 56.98% 34.04% 34.78%

17 Outs 

Καλή επιτυχεία!!!

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια