Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Σε turnaround story εξελίσσεται η Kleemann
Σε turnaround story εξελίσσεται η Kleemann

 

Kleemann_turnaround storyΧθες είχαμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου για την Kleemann. Το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι πως έχουμε επαναφορά στη κερδοφορία, μετά από δύσκολα χρόνια. Η μετοχή ήδη παρουσιάζει θεαματική επίδοση από τα χαμηλά. Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, εφόσον η καλή εξέλιξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων δεν ανακοπεί από κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα.

Το γράφημα της μετοχής της Kleemann (Πηγή: ft.com)

Το γράφημα της μετοχής της Kleemann (Πηγή: ft.com)

Η Kleemann δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία ανελκυστήρων. Μετά το 2008, ως αποτέλεσμα της κρίσης, είδε τις πωλήσεις της και τη κερδοφορία της να φθίνουν, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Έτσι, το 2012 τα οριακά κέρδη έδωσαν τη θέση τους σε οριακές ζημιές. Μια αξιομνημόνευτη εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Πλέον, οι διεθνείς πωλήσεις του ομίλου ανέρχονται στο 80% του kleemann_ασανσέρκύκλου εργασιών. Έτσι, φέτος το εξάμηνο είχαμε επαναφορά σε πολύ μικρή κερδοφορία ύψους 0,4εκ. για τους μετόχους. Ακόμα πιο ελπιδοφόρα είναι η πίστη της διοίκησης πως το δεύτερο εξάμηνο θα εξελιχθεί ακόμα καλύτερα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει για την εταιρεία.

Ας δούμε γιατί τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία για τη μετοχή. Το 2007 σε ένα πλαίσιο χρηματιστηριακής ευφορίας, με τον όμιλο ακμαίο και έντονα κερδοφόρο, άγγιξε τα 6€/μτχ, υποδηλώνοντας χρηματιστηριακή αξία 140εκ. €. Καθόλου παράλογη, όταν τα κέρδη ήταν ανώτερα των 10εκ. και οι πωλήσεις ανώτερες των 100εκ. Στην πορεία, ο φόβος του GREXIT, το εκλογικό θρίλερ και η ανησυχία η Kleemann να είναι άλλη μια παραπαίουσα ελληνική βιομηχανία, έστειλαν τη μετοχή στα τάρταρα. Στα 0,5€/μτχ, με μόλις 12εκ.€ θεωρητικά έπαιρνες δική σου όλη την εταιρεία!

kleemann_πύργοςΠαρότι η μετοχή αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,5€, τριπλασιασμένη από τα χαμηλά της, εξακολουθεί να είναι μια από τις φθηνότερες του ΧΑΑ. Η χρηματιστηριακή αξία των 35εκ. είναι υποδιπλάσια του κύκλου εργασιών όσο και των ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούν στους μετόχους. Μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 24,5εκ, ενώ ο δανεισμός είναι πολύ μικρός και πρόσφατα ανανεωμένος. Εφόσον, η αναστροφή έχει καλή συνέχεια, ακόμα και τα μισά κέρδη να έχουμε από αυτά που είχαμε συνηθίσει το 2007-2008,  δικαιολογείται τιμή μετοχής στα 3€, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 70εκ. Στο εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο πλήρους επαναφοράς του ομίλου, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ υψηλότερα.

Όσο και μαγική να φαίνεται η εικόνα, πάντα πρέπει να λογαριάζουμε τους  κινδύνους που ελλοχεύουν. Ως εξωστρεφής, από τη μια είναι από αυτές που έχουν πιθανότητες να αντέξουν σοκ δραχμής, αλλά από την άλλη, μιας και η εσωτερική αγορά είναι αδύναμη, ένα παγκόσμιο σοκ θα της δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά τώρα που είναι έτοιμη να “σηκωθεί”. Έπειτα, θα μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για το Country Risk, το οποίο αφορά ακόμα και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Έτσι σε όλες τις εξεταζόμενες ελληνικές μετοχές καλό είναι να επιβάλλουμε ένα σχετικό discount στην εύλογη αξία τους.

Όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι εποχή που αγοράζω ελληνικές μετοχές, επειδή μόνο άρωμα από εκλογές, θα τις στείλει όλες μαζί αρκετά χαμηλότερα. Όμως, συνεχίζω να διακρατώ αρκετές από αυτές που αγόρασα στο παρελθόν, από τη στιγμή που εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνές. Μια από αυτές είναι η Kleemann, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, έχει περιθώρια δίκαιης ανόδου ακόμα.

Για όσους έχασαν την ευκαιρία να αγοράσουν την περίοδο των εκλογών και το επιθυμούν τώρα, η Kleemann είναι από τις λίγες που αξίζουν τον ρίσκο. Ειδικά τώρα, που τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα την ανάγουν σε turn around story.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.


Από το Investorblog.gr

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια