Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
Arbitrage στην ΕΤΕ!
Arbitrage στην ΕΤΕ!

Την Πέμπτη και την Παρασκευή που είχαμε την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΤΕ, είδαμε το δικαίωμα να κινείται με μεγάλο discount έναντι της μετοχής. Πρόκειται για φαινόμενο που το έχουμε ξανά δει σε ΑΜΚ, ενώ το θίξαμε στο προηγούμενο post. Αυτή τη φορά, βέβαια, εμφανίζεται σε τόσο έντονη μορφή, που δείχνει η αγορά να προεξοφλεί αποτυχία της ΑΜΚ και μη συγκέντρωση του 10%.

 

Πως θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί το discount του δικαιώματος;

 

 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

 

Αγορά 450 περίπου δικαιωμάτων, που με την εξάσκησή τους θα προκύψουν 1000 μετοχές ΕΤΕ + 1000 warrants. Το κόστος για τις 1000 μετοχές θα ανέρχεται σε 360€(κόστος δικαιωμάτων) + 4290 = 4650  . Δηλαδή 4,65 /μετοχή + δώρo warrants ΑΓΟΡΑ

 

Βέβαια, επειδή όταν οι νέες μετοχές θα εισαχθούν, η τιμή της ΕΤΕ πιθανόν θα έχει καταρρεύσει, γίνεται ανοιχτή πώληση 1000 μετοχών σε πλατφόρμα CFD(π.χ. Plus500). 5,30/μετοχή. ΠΩΛΗΣΗ

 

Όταν οι νέες μετοχές εισαχθούν, πωλούνται και παράλληλα κλείνεται η θέση στο Plus500. Έτσι, καταφέρνει κανείς στην πράξη, να πουλήσει στο 5,30 και να αγοράσει στο 4,65 παίρνοντας μαζί δώρο τα warrants!

 

*οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής.

 

 

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 

Ο μεγάλος κίνδυνος, που δικαίως ή αδίκως προεξοφλεί αυτή τη στιγμή η αγορά, είναι να μην καλυφθεί το 10%. Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα για τα δικαιώματα θα καούν και δεν θα υπάρχουν νέες μετοχές, ούτε warrants. Έτσι η λογική του καθαρού arbitrage καταστρέφεται , αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να δούμε τη μετοχή να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Εκτός αν έχουμε φαινόμενο τύπου φουσκο - Eurobank  (βλέπε εδώ). Κάτι, που λόγω μεγαλύτερου free float, στην Εθνική θα είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.

 

Άλλoς κίνδυνος θα ήταν η πλατφόρμα CFD για κάποιο λόγο να διακόψει τη διαπραγμάτευση, όπως π.χ. γίνεται όταν αποκόβονται δικαιώματα.

 

Τέλος, βραχυχρόνια η διαφορά μετοχής-διακαιώματος, μπορεί να γιγαντωθεί. Η στρατηγική πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και κανείς πρέπει να έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει. Ή ακόμα να ενισχύει τη θέση του στο Arbitrage σταδιακά, όσο αυτή γίνεται πιο συμφέρουσα.

 

Από τη διαδικασία αυτή προκύπτουν και extra ευκαιρίες:

Αν τα δικαιώματα, έστω κερδοσκοπικά, ανατιμηθούν, μπορεί να προσφέρουν μεγάλα κέρδη, οπότε το αρχικό πλάνο μπορεί να μεταβληθεί.

 

Αν η μετοχή συνεχίσει να διαπραγματεύεται πολύ υψηλότερα, το arbitrage μπορεί να έχει νέο γύρο και με τα warrants.

 

Αν κανείς πιστεύει σε κερδοσκοπική άνοδο της μετοχής ή των δικαιωμάτων, μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη έκθεση σε δικαιώματα και λιγότερη σε ανοικτή πώληση μετοχών. Αν, όμως, υπάρξει πτώση τα κέρδη του θα είναι λιγότερα, ενώ αν το παρακάνει μπορεί να βρεθεί με ζημιές.

 

Ανοικτή πώληση για τις ανάγκες του arbitrage μπορούν να γίνουν μέσα από πλατφόρμες CFD, όπως το Plus500.


 

*Τα παραπάνω αποτελούν καθαρά επενδυτικές ιδέες και δεν συνιστούν σύσταση αγοράς ή πώλησης μετοχών.

 

Follow @investorbloggr στο twitter

Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια