Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Επισκόπηση

Ανταπόκριση από το investorblog! Επενδύοντας στο XAA.

Κατηγορίες
Blogging for Money (1 Καταχωρήσεις)
Χρηματιστήριο-Επενδύσεις (152 Καταχωρήσεις)
MLS: Από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τότε! Τώρα;
MLS: Από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τότε! Τώρα;

 

MLS: Από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τότε! Τώρα;Η μετοχή της MLS Πληροφορική έχει παρουσιάσει απίστευτη επίδοση σε σχέση με το ΓΔ και τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ως εταιρεία εξακολουθεί να είναι από τις ελάχιστες που παράγουν κέρδη, ενώ δραστηριοποιείται στον αναπτυσσόμενο κλάδο των νέων τεχνολογιών. Εντούτοις, θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η αγορά της μετοχής της  είναι μια πολύ άσχημη επιλογή.

Το γράφημα της μετοχής της MLS Πληροφορική

Το γράφημα της μετοχής της MLS Πληροφορική. (Πηγή: ft.com)

Δεν το λέω αυτό γιατί δεν πιστεύω στα προϊόντα της, ούτε επειδή διαβλέπω κάτι προβληματικό στην μελλοντική της δραστηριότητα. Ναι μεν, ο τεχνολογικός κλάδος είναι απρόβλεπτος, αλλά αυτό εκτός από κινδύνους κρύβει και ευκαιρίες. Η MLS πέρα από την καλή φήμη και το ιστορικό καινοτομιών, είναι καθαρή από δάνεια, στοιχεία που προσδίδουν μεγάλες αντοχές σε ενδεχόμενο στραβοπάτημα. Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει να κάνει με την τσουχτερή τιμή της μετοχής.

mlsΤο 2008 που έγραφα ενθουσιωδώς για αυτήν, η τιμή της βρισκόταν  κάτω από το 1€/μτχ, υποδηλώνοντας χρηματιστηριακή αξία πέριξ των 10εκ. Πολύ μικρή για την τρέχουσα κερδοφορία και τις προοπτικές. Σήμερα, δεν μπορώ να πω το ίδιο, με την εταιρεία να κοστίζει 37εκ. (3€/μτχ).

Δείτε τι εννοώ. Για το α’ εξάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν μόλις στα 3,7εκ.€ και τα κέρδη στα 0,8εκ. €. mls_iqΠροβάλλοντας τα αποτελέσματα στο έτος, η μετοχή κοστίζει περίπου 23 φορές τα ετήσια κέρδη της και 5 φορές τις ετήσιες πωλήσεις της. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε το ρίσκο της χώρας, αυτά τα νούμερα είναι υπερβολικά. Που να το συμπεριλάβουμε κιόλας.

Για να αγοράσει κανείς πρέπει να πιστεύει πως τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον θα τριπλασιαστούν τα μεγέθη της. Βέβαια, η μετοχή μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει διαψεύδοντας βραχυχρόνια τον επενδυτή αξίας. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2002 εκτινάχθηκε πάνω από τα 8€. Αντίστοιχα,  το 2008 βρέθηκε αδικαιολόγητα χαμηλά, σχεδόν στο 0,5€, κόντρα σε κάθε λογική. Στο δια ταύτα, πότε ήταν καλύτερη εποχή για αγορά της; Το 2008 ή το 2002; Αφήστε, λοιπόν, την αγορά να σας κοροϊδέψει βραχυχρόνια. Καλύτερα γελά, όποιος γελά τελευταίος.

Για όσους αδιαφορούν για την τάση και ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, η μετοχή δεν αποτελεί πλέον καλή επιλογή. Μη ξεχνάτε πως ο ίδιος της έπλεκα το εγκώμιο, όταν βρισκόταν στην αφάνεια. Ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που το εικονικό χαρτοφυλάκιο dimknaf fund “έσκισε” το Γενικό Δείκτη.

Διατηρήσιμη άνοδος είναι εφικτή, μόνο αν μοσχοπουλήσει τεχνολογία της ή αν το MLS IQ μπει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Εξέλιξη απίθανη.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών


Από το Investorblog.grΣχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια