Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
 •  
 
Άρθρο
11.11.2014 11:35    Σχόλια: 0    Κατηγορίες: Affiliate      Ετικέτες: web hosting  φιλοξενία ιστοσελίδας  vps  dedicated  shared  

Τι Web Hosting να επιλέξω; - Οδηγός


Hosting αναποφάσιστος Μια από τις βασικότερες ανάγκες κατά την δημιουργία ενός site είναι η επιλογή του χώρου φιλοξενίας (Web Hosting). Οι παράμετροι προς υπολογισμό είναι πολλές. Έτσι, κάποιος που ξεκινά, μπορεί εύκολα να χαθεί. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταλήξουμε στο σωστό πακέτο hosting. • Δωρεάν ή πληρωμένο

 

Δωρεάν ή Πληρωμένο Hosting Είναι το πρώτο που θα συναντούσαμε σε ένα δέντρο αποφάσεων. Το πλεονέκτημα του “δωρεάν” περιγράφεται πολύ καλά από το ίδιο του το  όνομα. Ωστόσο, κάπου εκεί σταματούν τα καλά νέα. Τα λιγοστά έσοδα για τον πάροχο, που συνήθως έρχονται από την προβολή διαφημίσεων, δεν του επιτρέπουν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη υπηρεσία. Δεν είναι απίθανο δε, ένα τέτοιος φορέας να κλείσει, αφήνοντας μετέωρους τους χρήστες. Το Δωρεάν Ηosting δεν είναι άσχημο για δοκιμές ή για πολύ ερασιτεχνικές ιστοσελίδες, αλλά αν κανείς επιζητά να κάνει κάτι πιο σοβαρό, αναγκαστικά θα κατευθυνθεί σε επί πληρωμή λύσεις. Η συμπίεση των τιμών, λόγω του ανταγωνισμού, μας κατευθύνει ακόμα πιο ξεκάθαρα προς τα εκεί.


 • Shared, VPS, Dedicated ή Cloud


Shared Hosting:


Σε αυτή την περίπτωση οι πόροι ενός server μοιράζονται σε πολλούς χρήστες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος διατηρείται χαμηλό, ενώ ταυτόχρονα η ευκολία για τον χρήστη είναι μεγάλη, γιατί η διαχείριση του server γίνεται από τον πάροχο. Δεν απαιτούνται, λοιπόν, ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλές γνώσεις. Για τον λόγο αυτό αποτελεί το πιο δημοφιλή τρόπο φιλοξενίας. Το Shared Hosting φτάνει στα όρια του όταν χρειάζονται περισσότεροι πόροι (sites με μεγάλη επισκεψιμότητα) ή όταν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για εξειδικευμένες ενέργειες που απαιτούν πλήρη πρόσβαση στη διαχείριση του server.


Κόστος: 2 - 20€ / μήνα       Πρόταση Getpaid: Tophost


Πακέτα Hosting Tophost Tα shared πακέτα της Tophost. * Οι αναγραφόμενες τιμές ίσχυαν κατά τη συγγραφή του οδηγού και ενδέχεται να αλλάξουν.VPS  (Virtual Private Server): Εδώ έχουμε έναν εικονικό server (windows ή linux) που χρησιμοποιεί ένα σταθερό ποσοστό των πόρων του πραγματικού server. Μπορούμε να τον διαχειριστούμε όπως θέλουμε, αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία (unmanaged VPS), είτε να αφήσουμε την εταιρεία Hosting να το αναλάβει με επιπλέον κόστος (managed VPS). Αν ο λόγος που από Shared πακέτο αναβαθμιστήκαμε σε VPS, είναι οι απαιτήσεις για πόρους, και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να εμπλακούμε στη διαχείριση, που απαιτεί κάποια εξειδίκευση και γνώσεις, τότε αν και θα το πληρώσουμε ακριβότερα, προτείνεται να επιλέξουμε Managed υπηρεσία. Αντίθετα, αν παράλληλα με την αυξημένη ισχύ, επιθυμούμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις να ανταπεξέλθουμε, το Unmanaged VPS μπορεί να αποδειχθεί μια ισχυρή και οικονομική λύση.


Κόστος: 20-150€ / μήνα Πρόταση Getpaid: Arvixe

arvixe vps

Τα VPS πακέτα της Arvixe. * Οι αναγραφόμενες τιμές ίσχυαν κατά τη συγγραφή του οδηγού και ενδέχεται να αλλάξουν.


Dedicated ServerDedicated Server: Αν οι απαιτήσεις μας σε πόρους είναι ακόμα μεγαλύτερες, τότε νοικιάζουμε ένα ολόκληρο Server ώστε όλοι οι πόροι του να μας ανήκουν. Αποτελεί την πιο εξελιγμένη επιλογή σε επίπεδο δυνατοτήτων και ισχύος, αλλά αντίστοιχα είναι και πιο απαιτητική διαχειριστικά. Όπως και στο VPS, τη διαχείριση μπορούμε να την αναλάβουμε εμείς ή η εταιρεία hosting. Η λογική είναι η ίδια με αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, η λύση του dedicated server έρχεται όταν ούτε οι πόροι ενός VPS αρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις μας. Η λύση αυτή αφορά sites με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα ή επαγγελματίες που φιλοξενούν δεκάδες πελάτες τους.

 


Κόστος: 100 - 500€ / μήνα


Cloud Hosting: Το trend του cloud έχει περάσει και στο χώρο του hosting. Aποτελεί ένα τύπο φιλοξενίας, στον όποιο κατά βάση έχουμε ευελιξία. Οι πόροι μας δίνονται όταν τους χρειαζόμαστε,  ενώ στην αντίθετη περίπτωση κατευθύνονται σε άλλους χρήστες. Η διαφορά από το Shared Hosting, είναι πως δεν έχουμε έναν και μόνο Server να ανταποκριθεί, άλλα ενα cloud που κατανέμει δυναμικά τους πόρους .Έτσι, προκύπτει μεγαλύτερη ασφάλειά uptime και ευελιξία. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολλά υποσχόμενη λύση για το μέλλον.


Special Hosting

Σε μια τέτοια υπηρεσία υπάρχει βελτιστοποίηση σε θέματα χρηστικότητας, διαχείρισης και ταχύτητας για συγκεκριμένα CMS.  Οπότε, αν όλες μας οι σελίδες λειτουργούν στο ίδιο CMS (π.χ. Wordpress, Joomla), είναι πολύ καλή ιδέα να αναζητήσουμε εξειδικευμένο Hosting, από ένα κοινό hosting γενικής χρήσης.


*Καθορισμός απαιτήσεων

Απαιτήσεις HostingΗ μεταφορά σε διαφορετικό πακέτο και πολύ περισσότερο σε άλλη εταιρεία, είναι ενίοτε μια αγχωτική και χρονοβόρα διαδικασία (έρευνα αγοράς, εγκληματισμός). Καλό είναι αν επιλέξουμε μια εταιρεία ή κάποιο πακέτο, να έχουμε κατά νου πως θα παραμείνουμε για σεβαστό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε διεξοδικοί και να λαμβάνουμε υπόψη μελλοντικούς στόχους και απαιτήσεις. • Πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι πόροι που μας παρέχονται (χώρος στο δίσκο, μέγιστος αριθμός αρχείων, μνήμη ram, bandwidth, cpu) επαρκούν για να καλύψουν τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες μας. • Αν σκοπεύουμε να έχουμε δυναμικές σελίδες (πχ κάποιο CMS) σε Shared Hosting θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η υπηρεσία μπορεί να τις υποστηρίξει. Aπαιτούν κάποια γλώσσα scripting (php, ruby, node.js) και κάποια βάση δεδομένων (MySQL, MongoDB). Αντίθετα, αν έχουμε VPS  ή Dedicated Hosting, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαστήσουμε ό,τι επιπλεόν απαιτείται.
Ελληνικό ή Ξένο Hosting;

Ελληνικό ή Ξένο Hosting

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε ελληνικό ή ξένο Hosting. Αναφερόμαστε στην εταιρειά ή την τοποθεσία του Server; Ελληνικοί πάροχοι hosting μπορεί να έχουν servers τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (συνήθως Ευρώπη).


Ελληνική η Ξένη εταιρεία: Οι Έλληνες πάροχοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος και χρεώνουν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους, από τους διεθνείς τους ανταγωνιστές, αλλά προσφέρουν αμεσότερη υποστήριξη στη μητρική μας γλώσσα. Σε γενικές γραμμές, σε ένα μεγάλο ξένο πάροχο, με μεγάλη συσσωρευμένη εμπερία και τεχνογνωσία, θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα και οι λύσεις ή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο αυτοματοποιημένες. Όμως, αν υπάρξει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, είναι πιθανό να “ιδρώσετε” μέχρι να βρείτε λύση, αφού για κάποιο διάστημα θα λαμβάνετε ανούσιες και αυτοματοποιημένες απαντήσεις, εως ώτου δρομολογηθεί το θέμα σε υψηλότερα ιθύνοντες. Μια καλή ελληνική εταιρεία θα είναι στο τηλέφωνο διαθέσιμη αμεσότερα. Υπάρχει πάντα και η κακή πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας, όπως τη ζούμε παντού στην καθημερινότητά μας. Κακοί πάροχοι “ψάχνουν” την ευκαιρία να κερδίσουν μέσα από κρυφές χρεώσεις, ή επιβαρύνοντας τους πελάτες για υπηρεσίες και υποστήριξη που θεωρoύνται αυτονόητες.


Τουλάχιστον, αν θέλετε να έχετε τα πλεονεκτήματα ενός ομοεθνή συνεργάτη, επιλέξτε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες όπως είναι η TopHost ή μικρότερους επαγγελματίες που εμπιστεύεστε απόλυτα. Αντίθετα, αν θέλετε να “ακουμπήσετε σε ένα γίγαντα του εξωτερικού”, έχετε υπόψη πως η διεθνούς βεληνεκούς Arvixe, στην οποία φιλοξενείται και το Getpaid.gr. (Ευρωπαϊκός server, Αμερικάνικη εταιρεία)


Να σημειώσουμε πως οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες εντός ΕΕ, εκδίδουν ευρωπαϊκό τιμολόγιο, με τα σχετικά φορολογικά οφέλη.


Server σε ελληνικό ξένο Datacenter; Η επιλογή ενός Server γεωγραφικά τοποθετημένου στην Ελλάδα, δίνεται μόνο από ελληνικές εταιρείες, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους έναντι του ανταγωνισμού. Όταν τα δεδομένα βρίσκονται εγγύτερα, ευνοείται η ταχύτητα και φιλικότητα προς τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Αν επισκεψιμότητά μας έρχεται κυρίως από Ελλάδα, τότε η κορυφαία λύση, παρότι πιο τσουχτερή, είναι μια ελληνική εταιρεία hosting με τον Server σε ελληνικό Datacenter.


Αν ο server βρίσκεται στο εξωτερικό, θα υπάρχει αρνητική επίπτωση στην ταχύτητα αν στοχεύουμε σε ελληνικό κοινό. Τουλάχιστον, αν για λόγους οικονομίας ή αξιοπιστίας, κάνουμε αυτή την επιλογή, να φροντίσουμε ο Server να είναι ευρωπαϊκός και όχι αμερικάνικος. Σε μια διατλαντική μεταφορά το ping (καθυστέρηση), είναι πολύ μεγαλύτερο, έως απαγορευτικό.

Τι ακομα να έχετε κατά νου:


 • Υποστήριξη:

Μέσω chat, mail, τηλεφώνου ή ticket system. Το να είναι δίπλα μας η εταιρία σε κάθε πρόβλημα και άμεσα, είναι πολύ σημαντικό.


 • Uptime:

Είναι ο επί τοις εκατό χρόνος που το site είναι live (όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα ). Οι εταιρείες παρέχουν τη συγκεκριμένη μέτρηση, αλλά πιο αξιόπιστο θα ήταν να εξετάζουμε reviews σε υπηρεσίες όπως το https://www.sitegeek.com/

 

 • Ευκολίες:

Για shared πακέτα, όπου βασιζόμαστε κυρίως στις επιλογές που ο hosting provider έχει κάνει για εμάς, το panel διαχείρισης και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες μπορεί να μας φανούν εξαιρετικά καθοριστικές, ώστε η δουλειά μας να γίνεται πιο εύκολα και αυτόνομα. To Cpanel θεωρείται προτιμότερο, ενώ είναι ακόμα καλύτερο να περιλαμβάνει καλούδια όπως το Softaculous για εύκολη εγκατάσταση και Backup - Restore βασικών CMS, λογισμικά ασφαλείας, στατιστικά χρήσης πόρων, αυτόματα Backup κτλ.


Cpanel

Δείγμα από το λογισμικό διαχείρισης Cpanel

 

 

Προσοχή για:


 • Κρυφές χρεώσεις

Eίναι ένα θέμα που θα πρέπει να να δούμε με μεγάλη προσοχή κυρίως σε περιπτώσεις του τύπου “πολύ καλό για να είναι αληθινό”. Άλλοτε έχουμε έξτρα χρεώσεις για το Backup, για την υποστήριξη ή το software. Εδώ χρειάζονται πολλές στοχευμένες ερωτήσεις, έως ότου πάρουμε σαφείς απαντήσεις.


 • Επιστροφή χρημάτων

Εγγύηση επιστροφή χρημάτων HostingΚάθε σοβαρή εταιρία προσφέρει εγγύηση επιστροφής χρημάτων, συνήθως για ένα χρονικό διάστημα 45-90 ημερών. Αποφεύγουμε οποιοδήποτε πάροχο δεν έχει αυτή την πολιτική. Το βασικότερο είναι να εξασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρχουν conflicts και πως όλα θα λειτουργούν ρολόι. Αυτό δεν σημαίνει πως πάλι είμαστε καλυμμένοι, αν απέναντί μας έχουμε έναν κακό πάροχο. Π.χ. σε ένα shared περιβάλλον, κατά τη δοκιμαστική περίοδο μπορεί να μας προσφέρει μεγαλύτερη προτεραιότητα και ανοχή στην κατανάλωση πόρων, ενώ στη συνέχεια οι συνθήκες να επιδεινωθούν, αφού έχει εξασφαλίσει τα χρήματά μας.


 • “Εκβιασμός Αναβάθμισης”

Τις περισσότερες φορές, καθώς οι διαδικτυακές μας δραστηριότητες επεκτείνονται και μεγενθύνονται, οι ανάγκες μας αυξάνονται και φυσιολογικά χρειαζόμαστε ένα ανώτερο πακέτο. Δυστυχώς, δεν αποκλείεται ο πάροχος να είναι πολύ αυστηρός σε αυτό. Δηλαδή, να μας δημιουργεί προσχώματα νωρίτερα, ώστε να αναβαθμιστούμε όσο γίνεται γρηγορότερα σε κάτι ακριβότερο . Κοινώς, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως δύσκολα ένας κατά τα άλλα ευχαριστημένος πελάτης, θα πάρει το ρίσκο να αλλάξει εταιρεία hosting.


 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Στον παρόν οδηγό, έγινε προσπάθεια να θιγούν οι βασικότερες παράμετροι και η λογική πίσω από τη σωστή επιλογή της Hosting εταιρείας και πακέτου. Όντως, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, όπως φαίνεται και από το μακροσκελέστατο κείμενο, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γραφτεί ποτέ στην ιστορία του Getpaid.gr. Αν οι γνώσεις σας είναι λίγες, αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει. Απλά προσέξτε μη παρασυρθείτε από νούμερα και προσφορές και δώστε μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν που έχετε απέναντί σας, γιατί το value for money στον κλάδο του Hosting κρίνεται στις λεπτομέρειες.


Προτεινόμενες εταιρείες:

Ελλάδα: Tophost

Εξωτερικό: Arvixe 

Getpaid Logo

 

Δημήτρης Κουτσουμπός


Δημήτρης Κουτσουμπός


 
Υπηρεσίες Getpaid.gr

Υπηρεσίες Getpaid.gr

Μου αρέσει το άρθρο!
Διαφημίσεις
Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
 • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Ενέργειες
Βαθμολογία
10 ψήφοι
Μοιραστείτε το
Διαφημίσεις