Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
 •  
 
Άρθρο
28.11.2011 10:09    Σχόλια: 2    Κατηγορίες: Build a site      Ετικέτες: zoispa  joomla  build a site  κατασκευή site  

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε δει με ποιόν τρόπο ορίζουμε τις κατηγορίες και τις ενότητες σε ένα joomla site. Σήμερα θα φτιάξουμε σε πρώτη φάση ένα άρθρο και θα δούμε τις παραμέτρους του. Πριν ξεκινήσουμε όμως αυτό θα ήθελα να σταθώ στο θέμα editors, μιας και είναι η βάση για να γράψουμε τα άρθρα μας και όχι μόνον.

Το joomla από την εγκατάστασή του περιέχει τον «tiny MCE» σαν προεπιλεγμένο κειμενογράφο και αυτό μπορούμε να το δούμε πηγαίνοντας στην επιλογή «ιστοτοπος» και «γενικές ρυθμίσεις». Είναι εύχρηστος, αλλά με πολύ περιορισμένες δυνατότητες .

Υπάρχουν ωστόσο, πολλοί κειμενογράφοι προκειμένου να επιλέξετε αυτόν που εσάς βολεύει. Στην joomla κοινότητα οι πλέον δημοφιλείς editors, είναι o JCE, και ο JCK και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εμένα με βολεύει ο JCE και αυτό γιατί πέρα από τις επιλογές button που περιέχει δίνει την δυνατότητα να κάνεις link με οποιοδήποτε σημείο του site, επίσης να επιλέξεις χρώμα και τύπο γραμματοσειράς στο κείμενό σου. Ένα disadvantage του είναι ότι η επιφάνεια στην οποία γράφεις έχει την μορφή του template του site με αποτέλεσμα κάποιες φορές να δυσκολεύει οπτικά την επεξεργασία. Όμως αυτό σε σχέση με όσα προσφέρει είναι τελικά ελάσσονος σημασίας .

Η εγκατάσταση γίνεται με τον ίδιο τρόπο που στο προηγούμενο μάθημα εγκαταστήσαμε το template μας. Αφού εγκαταστήσουμε τον editor που θα επιλέξουμε να εργαστούμε, για να λειτουργήσει αυτός, θα πρέπει να πάμε από το μενού «ιστότοπος» στην επιλογή γενικές ρυθμίσεις και εκεί να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο κειμενογράφο. (Εικ.1)

Ρυθμίσεις κειμενογράφου

Ο τρόπος που θα «στήσουμε» το άρθρο μας είναι απλός πλέον. Στην επιλογή μας περιεχόμενο και «διαχείριση άρθρων» πατάμε «νέο» με τον ίδιο τρόπο που ορίσαμε «ενότητες» και «κατηγορίες» (Εικ.2)

Διαχείριση Άρθρων

Στην εικόνα 3, βλέπουμε το editor box, τις επιλογές του (δεν νομίζω να χρειάζεται εξήγηση αυτό), και στην δεξιά πλευρά βλέπουμε «τις παραμέτρους του άρθρου». Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγουμε αν θέλουμε να εμφανίζεται ή όχι κάθε μία από τις παραμέτρους στο site μας. Αυτό που εδώ εμφανίζεται ως «χρήση γενικής ρύθμισης», είναι οι επιλογές που έχουμε ορίσει για το site ή για το μενού στο οποίο θα εμπεριέχεται το άρθρο μας. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ανοίξτε τα κουτάκια και επιλέξτε «προβολή» ή «απόκρυψη» για να καταλάβετε και καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας. Μην ξεχάσετε στις «πληροφορίες περιγραφής», να βάλετε μια εισαγωγή για το άρθρο σας, να ορίσετε λέξεις κλειδιά και να γράψετε λέξεις κλειδιά και στο πλαίσιο «μηχανές αναζήτησης».

Επεξεργασία Άρθρου

Ορίζοντας ενότητα και κατηγορία που θα ανήκει το άρθρο σας, ουσιαστικά έχετε τελειώσει.

Μενού

Για να μην σας μπερδέψω σε πρώτη φάση με την δημιουργία εξ΄ αρχής ενός μενού, θα σας προτείνω να «πατήσετε» σε ένα ήδη υπάρχον (από την εγκατάσταση του joomla) προσθαφαιρώντας στοιχεία του.

Μενού

Έστω λοιπόν ότι δουλεύουμε με το main menu μας. Από την επιλογή μενού το κλικάρουμε. Ανοίγοντάς το ξετυλίγονται μπροστά μας όλα τα στοιχεία του. Απενεργοποιούμε τα υπάρχοντα από το joomla, πατάμε «νέο» και τότε βλέπουμε τον πίνακα της εικόνας 5.

Στοιχείο Μενού

Επιλέγοντας «Άρθρο» ανοίγει ένα υπομενού σαν αυτό (Εικ. 6). Βλέπουμε, λοιπόν, τις δυνατότητές μας να ορίσουμε μενού στο site μας.

Σελιδοποίηση Ενότητας ως Ιστολόγιο

Θα σταθούμε στην επιλογή «Ενότητα» και «Σελιδοποίηση Ενότητας ως Ιστολόγιο». (Εικ.7)

Σελιδοποίηση Ενότητας ως Ιστολόγιο

Ορίζουμε τον τίτλο που θέλουμε για το μενού μας και το ψευδώνυμο που πρέπει να είναι ο τίτλος στα αγγλικά ή στα greeklish. Αν δεν ορίσετε ψευδώνυμο, το joomla θα ορίσει μόνο του σαν τέτοιο την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας. Αυτό εμφανίζεται και στην γραμμή διεύθυνσης και σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο φιλικό στις μηχανές αναζήτησης. Γι αυτό είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να ορίζουμε ψευδώνυμα και στα μενού, και στις ενότητες, και στις κατηγορίες αλλά και στα άρθρα.

Από την δεξιά πλευρά ορίζουμε ποια ενότητα θέλουμε να σελιδοποιήσουμε, πόσα άρθρα θα βρίσκονται επικεφαλείς στην σελίδα (1 είναι προεπιλογή), πόσα άρθρα θα εμφανίζονται μπροστά και πόσα με συνδέσμους και φυσικά πόσες στήλες θέλουμε να έχει η σελίδα μας.

Στις «Προχωρημένες Παραμέτρους», ορίζουμε με ποια σειρά θέλουμε να εμφανίζονται τα άρθρα μας και σε περίπτωση πολλαπλών στηλών, αν η ταξινόμηση θέλουμε να είναι εγκαρσίως ή κατά μήκος, ενώ στις «παραμέτρους εφαρμογής», ορίζουμε τις ρυθμίσεις που αφορούν όλα τα άρθρα που εμφανίζονται σε αυτό το μενού.

Επιλέγοντας «μία στήλη» έχουμε αυτή την εμφάνιση (εικ.8), ενώ επιλέγοντας 2 στήλες και ταξινόμηση «εγκαρσίως» η εμφάνιση είναι αυτή. (Εικ.9).

Προεπισκόπηση

Προεπισκόπηση

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, γίνεται και η «σελιδοποίηση κατηγορίας ως ιστολόγιο».

"ZoiSpa - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη Ιστοσελίδων" - zoispa@gmail.com

 

 

 

 

Getpaid.gr: Για να στήσει κανείς Joomla θα χρειαστεί κάποιον πάροχο hosting, όπως είναι οι ελληνική Tophost. Παράλληλα μπορεί να βρει templates στο templatemonster

Σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε:

1. Να πάω σε ειδικό ή να το κάνω μόνος μου;

2. Online Website Builders! Φτιαξτε πανέυκολα ένα site!

 

 

 

 

 
Υπηρεσίες Getpaid.gr

Υπηρεσίες Getpaid.gr

Μου αρέσει το άρθρο!
Διαφημίσεις
Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
 •  giorgosss189 έγραψε 1985 Ημέρα/ες πριν (ουδέτερα) 
   
  0
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ JOOMLA KAI VIRTUEMART. ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ??? ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΙΣΑΓΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
   
     
   
  0 πόντοι
   
Ενέργειες
Βαθμολογία
3 ψήφοι
Μοιραστείτε το
Διαφημίσεις