Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
 •  
 
Άρθρο
12.09.2010 11:58    Σχόλια: 2    Κατηγορίες: Affiliate      Ετικέτες: mlm  πυραμίδες  ponzi  

Ίσως αρκετοί από εσάς να έχετε ακούσει για το MLM (Multi Level Marketing). Πρόκειται για μια δομή marketing, κατά την οποία η προώθηση των προϊόντων γίνεται από στόμα σε στόμα. Συνήθως, παρουσιάζεται με τη μορφή κάποιας πρωτότυπης και μεγάλης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής ευκαιρίας στα υποψήφια μέλη.


Το σκεπτικό πίσω από τη βασική ιδέα αυτών των σχημάτων είναι το εξής. Γιατί ως καταναλωτής να πληρώνετε τη διαφήμιση και το κόστος προώθησης των προϊόντων που αγοράζετε; Μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα δίκτυο καταναλωτών, από το οποίο όχι μόνο θα γλιτώνετε αυτά τα έξοδα, αλλά θα έχετε επιπλέον τη δυνατότητα να κερδίσετε προμήθειες από τη συμμετοχή σας στη διαδικασία προώθησης.


Τι κάνετε; Γράφεστε στην αλυσίδα και προσπαθείτε να γράψετε όσους περισσότερους μπορείτε. Αυτοί με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο. Στο πολυεπίπεδο marketing κερδίζετε προμήθειες όχι μόνο από αυτούς που γράφετε, αλλά και από τα επόμενα επίπεδα της αλυσίδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γράφοντας 5 άτομα, που το καθένα θα εγγράψει άλλα 5, που με τη σειρά τους θα κάνουν το ίδιο, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται μέχρι τα 6 επίπεδα συνήθως, φτάνετε στο σημείο τα άτομα που βρίσκονται κάτω από εσάς να πλησιάζουν σε αριθμό το πληθυσμό μιας μικρής πόλης. Μια μικρή πόλη, λοιπόν, σας προσφέρει προμήθειες για τα αγαθά που διακινούνται. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν νομίζετε;


Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εκφράζεται η άποψη πως το MLM δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κεκαλυμμένη πυραμίδα. Κινείται στα όρια της νομιμότητας, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες να απαγορευτεί. Στοχεύει σε ευκολόπιστους και απελπισμένους, που νομίζουν πως επιτέλους η τύχη τους χαμογέλασε, θεωρώντας πως βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους. Ποια είναι τα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πως ένα MLM δίκτυο θυμίζει ένα σχήμα Ponzi;


 1. Στα περισσότερα MLM για να συμμετέχετε, είσαστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε έξοδα εγγραφής ή να αγοράσετε προϊόντα της αλυσίδας κάποιας συγκεκριμένης αξίας.

 2. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, όπως και εσείς, ενδιαφέρονται επειδή διακρίνουν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα και όχι επειδή τους συμφέρει ως καταναλωτές. Αν δεν ήθελαν τόσο να πετύχουν στην αλυσίδα, θα αγόραζαν τα προϊόντα τους από το κλασσικό εμπόριο. Βρίσκετε βιώσιμο ένα σύστημα με περισσότερους εμπόρους από ότι τελικούς καταναλωτές;

 3. Τα επίπεδα που κερδίζουν προμήθειες είναι περισσότερα από δύο. Είναι θεμιτό να λαμβάνετε αμοιβή για κάποιον που εγγράφετε και στη συνέχεια αγοράζει προϊόντα, αφού οι πωλήσεις έγιναν χάρη σε εσάς. Από εκεί και πέρα, οι προμήθειες δευτέρου επιπέδου δικαιολογούνται, αφού θα πρέπει να ανταμειφθείτε όχι μόνο για την πώληση των προϊόντων αλλά και τη γνωστοποίηση της αλυσίδας. Αν αυτός που γράψατε πραγματοποιήσει πωλήσεις, πρέπει και εσείς να πάρετε ένα ποσοστό της προμήθειας που κερδίζει. Αν δεν υπήρχε η δευτέρου επιπέδου προμήθεια, θα υπήρχαν ενδιαφερόμενοι να πουλήσουν προϊόντα, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να προωθήσει το δίκτυο. Έτσι, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει γνωστό. Από το σημείο αυτό και μετά, έρχεται ο απόλυτος παραλογισμός και η πυραμιδοποίηση των MLM με τις προμήθειες πολλών επιπέδων. Αντί το κέρδος να λαμβάνεται από αυτόν που πραγματοποιεί την πώληση, μοιράζεται κυρίως στα ανώτερα επίπεδα.

 4. Αν ποτέ βρεθείτε σε συγκέντρωση μιας MLM αλυσίδας, θα νομίσετε πως βρίσκεστε σε συνάντηση αίρεσης. Αντί να παρουσιάζονται ξεκάθαρα επιχειρήματα για τα οφέλη που θα έχετε, σας παρουσιάζουν εικόνες με σπίτια, πισίνες, αυτοκίνητα και ζωή χαρισάμενη για να χτυπήσουν τις ευαισθησίες σας. Μέλη που κλαίνε από συγκίνηση επειδή κατάφεραν αυτό που δεν φαντάζονταν ούτε στα καλύτερα όνειρά τους, σας προκαλούν να κάνετε το ίδιο με αυτούς.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι νεοεισερχόμενοι πληρώνουν τα ανώτερα επίπεδα. Ζημιώνονται θεωρώντας πως προχωρούν σε μια προσοδοφόρα επένδυση. Με τον καιρό πιστεύουν πως θα καταφέρουν να ανέβουν επίπεδα και να αρμέγουν αυτοί τους νεοεισερχόμενους. Ο μόνος τρόπος να σταθεί ένα τέτοιο σύστημα πυραμίδας, είναι να μεγαλώνει συνεχώς με νέα μέλη για να μην καταρρεύσει.


Το MLM, με τον τρόπο που έχει επικρατήσει είναι κάτι άρρωστο. Μια σύγκριση με το Affiliate Marketing, που είναι υγιές θα σας πείσει για αυτό.


Στο Affiliate Marketing δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε μια δραχμή για να συμμετέχετε στην προώθηση ενός προϊόντος. Δεν πληρώνετε ποτέ και μόνο λαμβάνετε προμήθειες.


Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να αγοράζετε προϊόντα. Η αγορά προϊόντων και η προώθησή τους είναι δυο ξεχωριστές διαδικασίες. Δεν υπάρχουν μέλη αλυσίδας. Πελάτες των προϊόντων μπορεί να είναι όλος ο κόσμος μέσα από τα υπάρχοντα eshops, ενώ η προώθηση γίνεται από όποιον το επιθυμεί.


Οι προμήθειες είναι συνήθως ενός επιπέδου, ενώ φτάνουν μέχρι το δεύτερο αν εκτός από τον προϊόν επιχειρείται και η προώθηση του affiliate προγράμματος. Έτσι, οι προμήθειες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού δεν τις αφαιμάσσουν τα 6 ανώτερα επίπεδα όπως στο MLMΣτο forum έχει ανοίξει θέμα, ώστε να γίνει συζήτηση και να γράψετε την άποψή σας για το MLM. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πολλοί υπέρμαχοι. Πολλοί από εσάς θα ασχολείστε με αυτά ή θα έχετε ασχοληθεί σε κάποια περίοδο της ζωής σας. Ωραία θα ήταν να γίνει μια κούβέντα πάνω στο θέμα, ώστε να ακουστεί και η αντίθετη άποψη. Αλλά  επίσης, άτομα που έχουν χάσει λεφτά ή σύμφωνούν με την κατάντια αυτών των δικτύων να τα χώσουν...

 

 

Τα πιο γνωστά MLM δίκτυα στην Ελλάδα είναι η Amway και η Herbalife.

 

 
Υπηρεσίες Getpaid.gr

Υπηρεσίες Getpaid.gr

Μου αρέσει το άρθρο!
Διαφημίσεις
Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
 •  strageo752 έγραψε 1433 Ημέρα/ες πριν (ουδέτερα) 
   
  0
  Σέβομαι απόλυτα την άποψή σου σχετικά με τα mlm δίκτυα. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπική άποψη για όλα τα θέματα. Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω μαζί σου. Κατ' αρχήν πυραμίδα δεν είναι μόνο τέτοιου είδους δίκτυα. Και στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν πυραμίδες. Για παράδειγμα, σε μια δουλεια με σταθερό μισθό υπάρχει πυραμίδα (1 αφεντικό, 2 διευθυντές, 3 υφιστάμενοι κ.ο.κ.). Αυτό είναι πυραμίδα. Στο ιντερνετ, τα κοινωνικά δίκτυα είναι πυραμίδα, αν το καλοσκεφτείς. Δεν πρέπει όμως όλα να τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Κάποια ξεχωρίζουν. Κάπου διάβασα, ένας απέρριψε την πυραμίδα λέγοντας ότι έκλεισε η εταιρία και άφησε τους συνεργάτες ξεκρέμαστους. Αυτό όμως δε συμβαίνει στις άλλες δουλειές? Πόσες εταιρίες έχουν κλείσει και δεν πληρώνουν αποζημιώσεις, πόσες άλλες χρωστάνε 2 και 3 μηνιάτικα στους εργαζομένους? πάρα πολλές ανά τον κόσμο. Ας μην τα εκμηδενίζουμε όλα λοιπόν. Οι συγκεκριμένες εταιρίες που αναφέρεις στο τέλος, όντως πουλάνε και προωθούν προϊόντα βρίσκοντας συνεργάτες. Δουλεύουν με προμήθειες. Όμως δε σημαίνει ότι είναι κάτι ψεύτικο. Είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ολοι οι άνθρωποι, αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, λέμε ότι είναι ψεύτικο, ότι κοροϊδεύουν, ότι... άλλο σκεφτούμε να πούμε. Ο καθένας προοδεύει εκεί που του αρμόζει. Αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα δίκτυα, και το έχουν πάρει σοβαρά, έχουν προοδεύσει.
  Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν mlm δίκτυα, στα οποία δεν κερδίζουν πάντοτε οι από πάνω. Για παράδειγμα, υπάρχει μια εταιρία που πληρώνει αυτούς που δουλεύουν.
   
     
   
   
  0 πόντοι
   
 •  unsourced έγραψε 1713 Ημέρα/ες πριν (ουδέτερα) 
   
  0
  και ξανά: ότι να 'ναι...
   
     
   
   
  0 πόντοι
   
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Μοιραστείτε το
Διαφημίσεις