Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Άρθρο
07.09.2013 06:03    Σχόλια: 0    Κατηγορίες: Build a site      Ετικέτες: build site  δημιουργία ιστοσελίδων  φιλοξενία  hosting  

Οι τύποι του Web Hosting

του Αλέξανδρου Ίτσιου

Αλέξανδρος Ίτσιος


Εάν ξεκινάτε μια ηλεκτρονική επιχείρηση ή σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα θα χρειαστείτε ένα domain name και μια υπηρεσία φιλοξενίας που θα σας προσφέρει τον απαραίτητο διαδικτυακό χώρο. Κανένα site δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς να φιλοξενείται σε έναν διακομιστή. Αυτή η υπηρεσία φιλοξενίας αποτελείται από διαφορετικά είδη που θα δούμε παρακάτω. Να θυμάστε ότι το Web hosting δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο φαντάζει. Απαιτείται σωστή επιλογή Web hosting με κριτήριο το διαθέσιμο κεφάλαιο που θα επενδυθεί για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας σε συνδυασμό με τα επιθυμητά και κατάλληλα χαρακτηριστικά.

Dedicated hosting
Το
Dedicated hosting αναφέρεται σε έναν server που εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες ενός χρήστη. Ο πελάτης έχει τον πλήρη έλεγχο του server (αν και συνήθως δεν είναι δικός του) μαζί με την πρόσβαση και την διαχείριση του συστήματος. Οι χρήστες απολαμβάνουν την πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων και μειωμένα downtime. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου hosting είναι ότι είναι ακριβό (hosting και κόστος συντήρησης server) και μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονται την πληθώρα των πόρων του συστήματος μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη διαχείρισή τους.

Collocated hosting
Το
Collocated hosting είναι όμοιο με το Dedicated hosting και έχει ως βασική διαφορά ότι ο διακομιστής ανήκει στον πελάτη. Είναι πιο ακριβή επιλογή από την προαναφερόμενη κατηγορία και προτιμάται από τους πελάτες που απαιτούν πολύ υψηλή φυσική και εικονική ασφάλεια και παράλληλα παρέχεται υψηλή ταχύτητα πρόσβασης. Οι αναβαθμίσεις μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν από τον χρήστη, όπως και οι εφαρμογές και τα scripts μπορούν να εγκατασταθούν ελεύθερα.

Shared hosting
Το
Shared hosting δεν παρέχει ανάλογα χαρακτηριστικά και οφέλη όπως οι παραπάνω κατηγορίες αλλά είναι πολύ πιο προσιτό οικονομικά. Σε αυτή την κατηγορία οι χρήστες μοιράζονται ένα server, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών και των scripts του. Αυτή η επιλογή είναι φθηνή, αλλά δεν παρέχει υψηλή ταχύτητα πρόσβασης και σημειώνονται περισσότερα downtime. Οι εγκαταστάσεις λογισμικού και ενημερώσεων δεν πραγματοποιούνται πλήρως ελεύθερα.

Free hosting
Η δωρεάν φιλοξενία σε κάποιον
server αποφέρει έσοδα μέσω διαφημίσεων στον ιδιοκτήτη του, ενώ εκείνος δεν απαιτεί κάποια χρέωση από τον χρήστη για την φιλοξενία. Ως πελάτης, μπορεί να μην σας επιτραπεί να αγοράσετε ένα domain name και αντί αυτού θα πρέπει να δοθεί ένα subdomain. Το πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας είναι ότι παρέχεται δωρεάν. Οι περισσότεροι χρήστες που επιλέγουν αυτή την κατηγορία είναι άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα blog ή απλά θέλουν να διαχειρίζονται μια απλή ιστοσελίδα. Η δωρεάν φιλοξενία δεν είναι μια υπηρεσία που προτιμάται καθώς υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για έναν χρήστη. Οι αναβαθμίσεις, οι ενημερώσεις και οι εγκαταστάσεις λογισμικού δεν επιτρέπονται. Το downtime παρουσιάζεται συχνά στη λειτουργία του server.

Οι ανάγκες για κάθε χρήστη ή επιχείρηση είναι διαφορετικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να επενδύσει μεγάλο κεφάλαιο για να αγοράσει ένα ακριβό πακέτο φιλοξενίας και αντίθετα θα πρέπει να επενδύονται τα ανάλογα χρήματα για κάποιον server όταν αυτό απαιτείται και είναι μονόδρομος για την επιτυχημένη λειτουργία μιας ιστοσελίδας. Γνωρίζοντας τις διάφορες κατηγορίες hosting θα σκιαγραφήσετε εύστοχα τις ανάγκες και θα προβείτε στην σωστή επιλογή που αντιστοιχεί σε αυτές.

 

Ο Αλέξανδρος Ίτσιος είναι marketing director στην εταιρεία I & K EnterLogic LTD, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους όπως το web hosting, μέσω της Supremo Hosting στην Ελλάδα.

 

 

Διαβάστε επίσης: Online Website Builders! Φτιάξτε πανεύκολα ένα site!

 

*Αν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε το άρθρο σας στο getpaid.gr, επικοινωνήστε στο info@getpaid.gr

 

 
Υπηρεσίες Getpaid.gr

Υπηρεσίες Getpaid.gr

Μου αρέσει το άρθρο!
Διαφημίσεις
Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Ενέργειες
Βαθμολογία
0 ψήφοι
Μοιραστείτε το
Διαφημίσεις