Λογαριασμός
Άρθρα Ειδήσεις Forums Blogs Σελίδες Εργαλεία Μέλη
  •  
 
Άρθρο
06.11.2011 15:40    Σχόλια: 0    Κατηγορίες: Build a site      Ετικέτες: zoispa  joomla  build a site  κατασκευή site  

Το να «στήσει» κάποιος το site του σε joomla, είναι κάτι σχετικά εύκολο, όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο μου.

Ας δούμε σε απλά βήματα πως αυτό μπορεί να γίνει.

Το πρώτο που πρέπει φυσικά να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε το joomla στον server μας(Χρειάζεστε κάποιο πακέτο hosting όπως αυτό της Tophost.gr). Αυτό γίνεται μέσω FTP. Τα πράγματα είναι πιο απλά αν στον σέρβερ μας είναι προεγκατεστημένο το fantastico deluxe μία καταπληκτική σουίτα που δίνει την δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή μέσα απο τις δεκάδες που σας προσφέρει ( το Fantastico περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών όπως Portals, e-Commerce, Content Management, Blogs, Polls, Forums και πολλά άλλα).

Για κάποιον «πρωτάρη» με το joomla, το ιδανικό είναι να γίνει εγκατάσταση της έκδοσης 1.5 μιας και υπάρχουν άπειρα templates για να επιλέξει, αλλά είναι και πιο απλό στην διαχείρισή του.

Από ΕΔΩ κατεβάζουμε τα πακέτα της ελληνικής γλώσσας για το σαιτ αλλά και για τον πίνακα διαχείρισης.

*Δεν κάνουμε unzip τα αρχεία πριν τα εγκαταστήσουμε στο joomla (εκτός αν αυτό επισημαίνεται από τον δημιουργό)

Για να εγκαταστήσουμε στο joomla, οποιoδήποτε plugin (επεκταση, module, πακέτο γλώσσας, ή ακόμα και template) απλά από τον πίνακα διαχείρισης και από το μενού «επεκτάσεις» επιλέγουμε "εγκατάσταση/απεγκατάσταση". Εικ. 1

εγκατάσταση joomla

Αφού εγκαταστήσουμε τα ελληνικά, από το ίδιο μενού με την επιλογή «διαχείριση γλώσσας» επιλέγουμε για το κεντρικό σαιτ αλλά και για τον πίνακα διαχείρισης τα «ελληνικά» (εικ.2).

διαχείριση γλώσσας

Με τον ίδιο τρόπο εγκαθιστούμε και το template που έχουμε αποφασίσει και το επιλέγουμε από την «διαχείριση προτύπων» ως προκαθορισμένο. (εικ.3)

Διαχείριση Προτύπων

Είμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε να «οικοδομούμε» το δικό μας site.

Πριν ξεκινήσουμε είναι βασικό να κατανοήσουμε πως οργανώνεται ένας ιστότοπος με το joomla:

Το joomla, δημιουργεί τις σελίδες δυναμικά, τι στιγμή που τις ζητά ο δικτυακός επισκέπτης, συνθέτοντας εκείνη τη στιγμή τρία στοιχεία:

· τα αποθηκευμένα στοιχεία στη βάση δεδομένων

· τις διαθέσιμες θέσεις εμφάνισης που έχει το πρότυπο που χρησιμοποιούμε (template)

· τις επιλογές του επισκέπτη, μέσω του μενού

Το Joomla, μόλις ο επισκέπτης επιλέξει ένα μενού, δημιουργεί εκείνη τη στιγμή τη σελίδα. Το περιεχόμενό της μπορεί να αποτελείται από αυτόνομα κείμενα, κείμενα ενταγμένα σε ενότητες / κατηγορίες ή εφαρμογές.

Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πως κάθε «άρθρο» ανήκει κατ΄ανάγκη σε κάποια «κατηγορία» και κάθε «κατηγορία» σε κάποια «ενότητα» (Υπάρχουν βέβαια και άρθρα «εκτός κατηγοριών» αλλά αυτό δεν μας απασχολεί αυτή την στιγμή.

Έτσι η δομή του περιεχομένου μας είναι σαν αυτή:

δομή

Με βάση αυτό είναι απόλυτα κατανοητό ότι προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μενού, πρέπει πρωτίστως να έχουμε το περιεχόμενό του και φυσικά ξεκινάμε να δημιουργήσουμε αυτό το περιεχόμενο δημιουργώντας πρώτα τις «ενότητες» που χρειαζόμαστε.

Αυτό γίνεται από την επιλογή «περιεχόμενο» του μενού μας στον πίνακα διαχείρισης (εικ.4)

Διαχείριση Ενοτήτων

Στον πίνακα που μας εμφανίζεται όταν επιλέξουμε «διαχείριση ενοτήτων» (εικ.5) επιλέγουμε το «νέο» (είναι ο πράσινος σταυρός) και μας εμφανίζεται αυτή η εικόνα (εικ.6). Δίνουμε τίτλο στην ενότητά μας και αποθηκεύουμε.

Διαχείριση ΕνοτήτωνΕπεξεργασία Ενότητας

Με τον ίδιο τρόπο ορίζουμε και τις κατηγορίες μας, προσέχοντας να εντάξουμε την κάθε κατηγορία σε κάποια ενότητα από αυτές που δημιουργήσαμε. (εικ. 7).

Επεξεργασία Κατηγορίας

Ο τρόπος που δημιουργούμε τα άρθρα μας είναι παρόμοιος, όμως εδώ έχουμε περισσότερες παραμέτρους να επιλέξουμε. Έτσι πρέπει να ορίσουμε σε ποια ενότητα και σε ποια κατηγορία ανήκει, αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές επιλογές, όπως αν θα εμφανίζεται ο τίτλος του, ο αρθρογράφος, η περιγραφή του άρθρου, οι λέξεις κλειδιά του κλπ. Έχουμε λοιπόν τις «παραμέτρους (άρθρου)», τις «παραμέτρους(προχωρημένες)» και τις πληροφορίες περιγραφής του άρθρου.

Στο επόμενο άρθρο, θα αναλύσω διεξοδικότερα αυτό το κομμάτι θα προτείνω κάποιους editors, και θα στήσουμε το πρώτο μας «μενού».

"ZoiSpa - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη Ιστοσελίδων" - zoispa@gmail.com

 

 

 

 

Getpaid.gr: Για να στήσει κανείς Joomla θα χρειαστεί κάποιον πάροχο hosting, όπως είναι η ελληνική Tophost. Παράλληλα μπορεί να βρει templates στο templatemonster

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου εδω.


Σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε:

1. Να πάω σε ειδικό ή να το κάνω μόνος μου;

2. Online Website Builders! Φτιαξτε πανέυκολα ένα site!

 

 
Υπηρεσίες Getpaid.gr

Υπηρεσίες Getpaid.gr

Μου αρέσει το άρθρο!
Διαφημίσεις
Σχόλια
Ταξινόμηση κατά: 
Ανά σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Ενέργειες
Βαθμολογία
6 ψήφοι
Μοιραστείτε το
Διαφημίσεις